Gramsci’nin Hegemonya Kuramı Bağlamında Nükleer_x000D_ Karşıtı Hareketin Milliyet Gazetesindeki Temsiliyeti_x000D_ (11 Ocak 1999-25 Temmuz 2000) - ÖZÇAĞLAYAN, MEHMET (My University, 2019)
Nükleer enerji hükümetler üstü bir konu; bir devlet politikasıdır. Dolayısıyla siyasigörüşleri farklı olsa da 1970’lerden itibaren hükümetler eliyle nükleer enerjiye geçiş sürecindeısrar edilmiştir. Öte yandan nükleer enerji, başta yöre insanı olmak üzere tüm halkın yaşamınıetkileyecek nitelikte bir konudur. Bu yüzden sürecin başarıya ulaşması, halkın, Türkiye’ninnükleer enerjiye geçişine rıza göstermesine bağlıdır. Medya ise halkın rızasını sağlamak içinegemen söylemi yeniden ve yeniden üreterek yayan bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır.Kavramsal temelini Gramsci’nin hegemonya kuramının oluşturduğu bu makalede, Teun vanDijk’in Eleştirel Söylem Analizi disiplininden yararlanılarak, Bülent Ecevit’in başbakanlıkkoltuğuna oturduğu 11 Ocak 1999 ile Akkuyu nükleer santral ihalesini iptal ederek nükleerenerji konusunu rafa kaldırdığı 25 Temmuz 2000 tarihleri arasında, nükleer karşıtı hareketinMilliyet gazetesindeki temsiliyetine odaklanılmış ve bu süreçte, Milliyet gazetesinin nükleerenerjiyle ilgili egemen söylemi üretip üretmediği ve topluma karşı sorumluluğunu ne kadar venasıl yerine getirdiği değerlendirilmeye çalışılmıştır.

The Nuclear energy is a supra-governmental issue and a state policy. Therefore,_x000D_ although their political views were different, transitioning to nuclear energy by governments_x000D_ since the 1970s has been insisted. Contrarily, nuclear energy affects all people’s lives. Hence,_x000D_ the success of Turkey’s nuclear phase-in depends on the general public’s consent. To provide it,_x000D_ the media emerges as an institution reproducing the dominant discourse. The article, having a_x000D_ conceptual base from Gramsci’s theory of hegemony and using the discipline of Teun van Dijk’s_x000D_ Critical Discourse Analysis, focuses on the representation of the anti-nuclear movement in the_x000D_ Milliyet Daily between January 11, 1999, when Bülent Ecevit became the Prime Minister, and_x000D_ July 25, 2000, when the Akkuyu Nuclear Power Plant bid was cancelled; and in this process, it_x000D_ was evaluated whether the Milliyet Daily produced the dominant discourse on nuclear energy_x000D_ and how and how much it fulfilled its responsibility towards society.
In the context of Gramsci’s Theory of Hegemony the Representation of Anti Nuclear Movement in Milliyet Daily (January 11, 1999-July 25, 2000)