Bizans kroniklerinde “öteki”olarak Türkler: (Komnenoslar devri 1081-1185) - Tülüce, Adem (My University, 2004)
Türk-Bizans ilişkilerinde Komnenoslar devrinin (1081-1185) ayrı bir önemi vardır. Onikinci yüzyıl Bizans kroniklerinden Anna Komnena'nın Alexiade, Ioannes Kinnamos ve Niketas Khoniates'in Historia'sı incelendiğinde bu görülür. Biz bu çalışmada bahse konu kroniklerin Grekçe neşirlerinden yola çıkarak Türk-Bizans ilişkilerini 'özne-nesne' ilişkisi bağlamında, Türklerin 'Öteki' olarak nasıl algılandığı ve Türkler karşısında Bizans'ın kendisini nasıl yorumladığını ele aldık. Çalışma içerisinde Türklere verilen adlar, Türkler için kullanılan sıfat ve benzetmeler; Türk şahıs adlarından sultan, bey ve komutan adları; Bizans devleti hizmetine giren Türk asıllı şahıslar ve Bizans devleti hizmetinden Türk tarafına geçenler ve bu şahısların ünvan, görev ve sıfatları yer almaktadır. The Comnenian period is of special importance regarding the Turk-Byzantine relations. It is evident when the twelfth century Byzantine chronicles, such as the Alexiade of Anna Comnena and the Histoia of John Kinnamos and Niketas Choniates, are examined. In this study, by moving from the Greek versions of those mentioned texts above, we handle the Turk-Byzantine relations in the context of 'subject-object' relations, how Turks were perceived as Other and how Byzantine deemed itself in relation to Turks. The study includes names given to Turks, titles and images used for Turks, names of sultan, bey and commander among Turkish individual names, individuals with Turkish origin who worked for Byzantine, and people who abandoned Byzantine for Turkish side and their apellation, titles, and tasks.
Keywords: Türkler_Tarih