Sıçanlarda yapılan karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında St. John’s Wort’un etkilerinin incelenmesi - Soylu, Belkıs (My University, 2014)
Sıçanlarda Yapılan Karaciğer İskemi Reperfüzyon Hasarında St. John’s Wort’un Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Serbest oksijen radikalleri iskemi/ reperfüzyon (HI) hasarının patofizyolojisinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, HI hasarında St. John’s Wort’un (SJW) olası koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Wistar albino sıçanlarda anestezi altında hepatik arter, portal ven ve safra kanalı 45 dakika süreyle klempe edilerek iskemi periyodu oluşturuldu ve bu sürenin sonunda reperfüzyona bırakılan hayvanlar 1 saat sonra dekapite edildi. St. John’s Wort (300 mg kg-1, i.p.) ya da SF iskemi öncesi 3 gün günde tek doz ve iskemiden 30 dakika önce peroral olarak uygulandı. Kontrol grubu sıçanlara sham operasyonu yapıldı ve serum fizyolojik uygulaması yapıldı. Serum örneklerinde AST ve ALT aktivitesi, TNF-α ve IL-1β düzeyleri ölçüldü. Karaciğer dokusunda Na+K+-ATPaz, MDA, GSH, MPO tayinleri yapıldı ve Western Blot analizi ile Bcl-2/ Bax oranı ile kaspaz-3 ve 9 aktiviteleri ölçüldü. İmmunohistokimyasal analizlerle P-gp ve MRP-2’in varlığı değerlendirildi. Bulgular: İskemi/ reperfüzyon serum AST, ALT, TNF-α ve IL-1β düzeylerini yükseltirken, SJW uygulaması ile bu değerler kontrol seviyelerine yaklaşmıştır. İskemi reperfüzyon, karaciğer dokusunda MDA düzeylerinde, MPO, kaspaz-3 ve 9 aktivitelerinde artışa, GSH, P-gp ve MRP-2 düzeylerinde, Bcl-2/ Bax oranında ve Na+K+-ATPaz aktivitelerinde azalmaya neden olurken, SJW uygulaması bu parametreleri anlamlı olarak düzelmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızın sonucunda SJW’nin iskemi/ reperfüzyon hasarına karşı değişik mekanizmalarla koruyucu etkilerinin gösterilmesi, toksisitesi olmayan bu ajanın klinik açıdan yeni bir tedavi prensibi oluşturabileceğini düşündürmektedir. skemi/ reperfüzyon, St. John’s Wort, inflamasyon, apoptoz.

Belkıs SOYLU Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özer ŞEHİRLİ Department of Pharmacology Investigation of effects of St. John’s Wort in hepatic ischemia/ reperfusion injury conducted in rats Objective: Reactive oxygen species play an important role in pathophysiology of ischemia/ reperfusion injury. In this study, the aim is investigation of the possible protective effects of St. John’s Wort (SJW) in hepatic ischemia/ reperfusion injury. Methods: In our study, hepatic artery, portal vein and bile duct was clamped for 45 minutes for the purpose of ischemia period was formed in Wistar albino rats under anesthesia and at the end of this time animals left to reperfusion for 1 hour were decapitated. St. John’s Wort (300 mg.kg-1, i.p.) or normal saline were administrated for 3 days as one a day before ischemia and 30 minutes before ischemia per orally. The rats in control group were sham-operated and normal saline was applied. AST and ALT activity, TNF-α and IL-1β levels were measured in serum samples. Na+K+-ATPaz, MDA, GSH, MPO were determined in liver tissue and caspase 3 and caspase 9 activity with Bcl-2/ Bax ratio were measured by Western Blot analyze. Presence of P-gp and MRP-2 was evaluated by immunohistochemical analyze. Results: This levels approached to control levels with administration of SJW, while ischemia/ reperfusion enhance serum AST, ALT, TNF-α ve IL-1β levels. SJW administration repaired these parameters meaningfully, while ischemia/ reperfusion cause increase in MDA levels, DNA fragmentation, Bcl-2/ Bax ratio, MPO, caspase-3 and 9 activities and led to decrease in GSH, P-gp and MRP-2 levels and Na+K+-ATPaz activity. Conclusion: Our results indicate that shown of protective effects of SJW through various mechanisms against to ischemia/ reperfusion injury suggested that this non-toxic drug clinically can create a new therapeutic principle. Ischemia/ reperfusion, St. John’s Wort, inflammatory, apoptosis.
Keywords: Farmakoloji; Karaciğer Hastalıkları; Sağlık; Tıp