Web ortamında esnek anket uygulaması tasarımı - Pehlivan, Mustafa Fatih (My University, 2010)
WEB ORTAMINDA ESNEK ANKET UYGULAMASI TASARIMI Bilimsel çalışmaların çoğunda, denekler üzerinde anket uygulanmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir. Anketlerin planlanmasında, tasarlanmasında, uygulamasında ve değerlendirilmesinde günümüze kadar pek çok değişik yöntem kullanılmıştır. Anket uygulanacak deneklerin seçilme kriterleri, en doğru sonucu alabilmek için dikkatli bir şekilde belirlenir. Ankette hangi soru tiplerinin kullanılacağına karar verilir ve sorular hazırlanır. Uygulama aşamasında “Yüzyüze”, “Posta”, “Telefon”, “E-Posta” veya “Web Sayfası” yöntemleri arasında seçim yapılır. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda görüldüğü üzere, her bir anket uygulama yönteminin olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Yüzyüze uygulanan anket yönteminde anket uygulayıcısının, deneği etkileme olasılığı ve maliyetin yüksek olması, posta yönteminde deneklere ulaşmanın ve geri dönüşün az olması, telefon yönteminde maliyetin çok yüksek olması, e-posta yönteminde yine geri dönüşün az olması ve deneğin cevabı içerisinden değerlendirme yapmanın zorluğu olumsuz yönlerden bazılarıdır. Bu çalışmada diğer yöntemlerin yanında, Web Ortamında web sayfası üzerinde tasarlanan anketlerin uygulanmasındaki olumlu ve olumsuz yönler araştırılmakta, karşılaştırma yapılmakta ve bu çalışma uygulamalı bir örnek ile desteklenmektedir.

THE DESIGN OF FLEXLIBLE SURVEY APPLICATION ON THE WEB In many of the scientific studies, the survey is taken to the subjects and the results are evaluated. The various methods have been used in planning, applying and in evaluating the survey up to today. Criteria of choosing the subjects are determined carefully in order to get the rightest result. It's decided which kind of questions is used and the questions are prepared. In application step, one of the methods among face to face, post, telephone, e-post and web page is choosen. As seen in the studies, there are nagative and positive sides in every survey application methods. For example, in face to face method, in all probability, the person applying the poll affects the subject and the cost is high. In post method, the feedback and reaching the subjects are difficult. In telephone method the cost is so high, in e-mail method the feedback is few and evaluating the answers of the subjects is very difficult. In this study, besides the other methods, the positive and negative sides of application of the poll designed in web page are researched, compared and this study is supported with practical example.
Keywords: Anket Hazırlama; Elektronik; Web