Hastane İşletmeciliğinde iç kontrol sisteminin etkinliği - Can, Esin Nesrin (My University, 2014)
HASTANE İŞLETMECİLİĞİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİ Son yıllarda yaşanan gelişmeler, artan rekabet ve işletme süreçlerinde gözlenen hızlı değişim çerçevesinde kontrol ve denetim ihtiyacı daha da artmıştır. Bu gelişmelerden hastane işletmeleri de etkilenmiş ve iç kontrol sisteminin etkinliğinin sorgulanması gereği doğmuştur. İç kontrole ilişkin çeşitli modeller bulunmakta olup; COSO İç Kontrol Modeli ise, konu ile ilgili düzenlemelerde rehber olarak kabul edilmektedir. Bu tezin amacı; COSO İç Kontrol – Bütünleşik Çerçeve 1992’de yer alan Kontrol Ortamı, Risk Değerleme ve İzleme unsurları ile ilgili bilinen bir araştırmanın belli bir alana uyarlanması olarak belirlenmiştir. Bu amaç çerçevesinde araştırma için belirlenen hedef alan özel hastane işletmeleri olup; iç denetimden sorumlu yöneticilerin veya iç denetçilerin, iç kontrollere ilişkin güç algıları incelenmiştir. İstanbul İli sınırları içinde faaliyet gösteren 54 özel hastanede bir anket uygulaması gerçekleştirilerek, elde edilen veriler, istatistiksel değerlendirmelere tabi tutulmuş ve bulgular tartışılmıştır. Sonuçta, araştırmadaki kısıtlar dikkate alınmak ve ankete katılanların boyutu da göz önünde tutulmak suretiyle, özel hastane işletmelerinde iç kontrol sisteminin etkinliği ile ilgili öneriler sunulmuştur. Kontrol, Kontrol Ortamı, Risk Değerleme, İzleme

EFFECTIVENESS OF INTERNAL CONTROL SYSTEMS IN HOSPITAL ORGANIZATIONS The need for control and auditing has further increased within the scope of the developments experienced over the recent years, the increased competition and the rapid changes observed in management processes. Hospital organizations have also been influenced by these changes and a need has emerged to examine the effectiveness of the internal control system. There are various models related with internal control, while the COSO Internal Control model is accepted as the guideline in arrangements related with the subject. The purpose of this thesis has been defined as the adaptation of a research included in the COSO Internal Control – Integrated Framework 1992, known by Control Environment, Risk Assessment and Monitoring elements, to a specific area. The target area defined for the research within the scope of this purpose is private hospital organizations; and the power perception of organizations responsible for internal control or internal auditors with respect to internal controls have been examined. A survey has been applied in 54 private hospitals operating within the borders of the İstanbul Province, and the acquired data have been subjected to statistical evaluations and the findings have been discussed. In conclusion, by taking the limitations in this research into account and considering the size of the survey participants, recommendations have been provided on the effectiveness of the internal control system in the private hospital organizations. Internal Control, Control Environment, Risk Assessment, Monitoring
Keywords: Hastane İşletmeciliği; Hastaneler; İç Kontrol; İşletme; İzleme; Kontrol Ortamı; Muhasebe; Risk Değerleme; Türkiye