Heykelde akışkan biçim : ruh halleri ve soyut ifade - Ertem, Aylin Zeynep (My University, 2019)
Bu çalışma, bir eser metni olarak eserlerimin üretimi ve kavramsal çerçevelerinin belirlenmesi ile oluşmuştur. Sanatçıların dünyayı anlamlandırma çabası ve formlara yüklemeye çalıştıkları kavramlar, üretim süreçleri esnasında içinde bulundukları ruh halleri ve bunun soyut formlara dönüşmesi bağlamında oluşturulan eserler incelenerek, kendi üretimimle bağlantıları kurulmaya çalışılmıştır. Statik olmadığı varsayılan insan doğası, akışkan ve biçimsiz biçimde, formsuz olmakla birlikte sanatçı üretiminde bir an içinde dondurularak belli bir forma ulaşmaktadır. Bu çalışmada, biçimini bulamamış bir dışa vurma olarak “biçimsiz biçim” (formsuz) ya da sanat terminolojisinde ‘abject’ olarak nitelendirilen yaklaşımları benimsemiş sanatçıların belli bir anı ne şekilde dondurdukları ve görselleştirdikleri yöntemler araştırılmıştır. Bu bağlamda, akışkanlık kavramı ve akış süreci ile bütünleşecek eserler üretilmiştir.

This study was formed with the creation and conceptual frameworks of my works as a work text. The artist’s efforts to give meaning to the world and concepts they try to attribute to the forms, their moods during the production processes and the works created in the context of the transformation of these into abstract forms are examined and their connections with my own production are tried to be established. Human nature, which is assumed to be non-static, is fluid and formless, but is frozen in a moment in artist’s production and reaches a certain form. The methods in which the artists create forms and visualized a single moment in time whose ouvre are subject to the concepts formless and/ or abject were analysed. In this context, the works that will be integrated with the concept of fluidity and flow process have been created.
Keywords: abject; abstract; akışkanlık; akışta; biçim; Fine arts education; fluidity; form; formless; Güzel sanatlar eğitimi; Heykeltraşlık; l’informe flow; Sculpture; soyut