Raporlama döneminden sonraki olayların Türkiye muhasebe standartları ve Türkiye denetim standartları açısından incelenmesi, payları borsada işlem gören işletmelerde analizi ve bir anket çalışması - Özdemir, Zehra (My University, 2015)
Finansal tablolar bir yıllık dönemin sonunda işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını yansıtacak biçimde düzenlenmektedir. Ancak raporlama tarihi itibariyle düzenlenen finansal tabloların düzeltme ve değerleme işlemlerinin yapılması, denetlenmesi, onaylanması ve yayımlanması raporlama tarihinden sonraki bir zaman dilimi içerisinde tamamlanmaktadır. Raporlama döneminden sonra işletmenin finansal durumunu etkileyebilecek ve finansal tablo kullanıcılarının kararlarını değiştirebilecek derecede önemli çeşitli olaylar yaşanabilmektedir. Türkiye Finansal Raporlama Standartları Seti’nde TMS 10- Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar ve Türkiye Denetim Standartları Seti’nde BDS-560 Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar standartlarında yer alan konu hem finansal tabloların uluslararası standartlara uyumlu biçimde hazırlanmasını hem de güvenilir biçimde denetlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede payları borsada işlem gören reel sektör işletmelerinin 2009-2014 yılları arasında raporlama döneminden sonraki olaylara ilişkin yaptıkları dipnot açıklamaları tespit edilmiştir. İşletmelerin raporlama döneminden sonraki olaylar dipnotuna finansal tablolarında yer verme dereceleri, standarda ilişkin ifadeleri kullanma biçimleri, raporlama döneminden sonra gerçekleşen olayların sınıflandırılması ve gerçekleşme oranları, finansal tabloların onay süreleri ve Türkiye’de finansal raporlamanın zamanlılığı belirlenmiştir. Ayrıca İstanbul’da KGK Resmi Sicili’ne sahip bağımsız denetçiler tarafından doldurulan anket formlarından alınan yanıtlar kapsamında raporlama döneminden sonraki olaylara ilişkin geçmiş denetim deneyimlerinden de yola çıkılarak kanıt toplama süreci açıklanmıştır. Bağımsız denetçilerin raporlama döneminden sonraki olay açıklamalarının her birine verdikleri önem derecesi belirlenerek bu olaylara ait önemlilik algısı ortaya konmuştur. Bağımsız deneçilerin Türkiye Denetim Standartları’nda önerilen araştırma prosedürlerini kullanma derecesi de elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar, Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Denetim Standartları.

Financial statements are prepared in a manner of reflecting the financial condition and results of the business operations at end of fiscal year. However, the financial statements that prepared as of reporting date will subject to adjustments, valuations, auditing, approval and issuance within following period of time. After the reporting period, variety of issues that could affect the financial position of the business and that could change the decision financial statement users. Turkish Financial Reporting Standards Set TMS10- After the Reporting Period Events and Turkish Auditing Standards Set BDS-Subsequent Events contribute to preparation of the financial statements in accordance with international standards and reliably auditing. In this context, disclosures relating to subsequent events of the traded real sector enterprises during the reporting period between 2009-2014 were identified. It is determined in this thesis that the degree of the business’s subsequent events notes presented in the financial statements, using expressions for standard formats, the classification and realization rate of events that occurred after the reporting period, approval time of financial statements and timeliness of financial reporting in Turkey. Also evidence gathering process indicated based on questionnaire filled out by independent auditors who have KGK Official Register in Istanbul and their experiences regarding subsequent events. Determining the degree of importance given to each of the subsequent event description by the independent auditors and presenting perception of significance regarding these events. Also we obtained the degree of using subsequent events procedures that proposed in the Turkish Auditing Standards. Key Words: Subsequent Events, Turkish Accounting Standards, Turkish Financial Reporting Standards, Turkish Auditing Standards.
Keywords: Denetim Standartları; İşletme Finansmanı; İşletmeler; Mali Yönetim; Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar; Türkiye; Türkiye Finansal Raporlama Standartları; Türkiye Muhasebe Standartları