İsviçre medeni kanunu ile karşılaştırmalı olarak Türk hukukunda küçüklerin evlat edinilmesi - Zorlutuna, Dilara, 1990- (My University, 2024)
Evlat edinme kurumunu detaylı bir biçimde açıklamak için öncelikle aile kurumunu tanımlamak gerekmektedir. Aile kurumunun 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda tanımı bulunmamakla birlikte; kanımızca bir çocuğu büyütmek için çalışanlar, o çocuğu topluma kazandırmak için her şeyini ortaya koyan ebeveynler çocukla birlikte aile kavramını meydana getirmektedir. Evlat edinme ile birlikte de, biyolojik aile benzeri bir ilişkinin kurulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda evlat edinme hukukumuzda başta aile olgusunun oluşması açısından önemli bir yere sahiptir. Evlat edinmeyi inceleyebilmek onu doğru sınıflandırmaktan geçmektedir. Bu kapsamda evlat edinmeyi en genel kapsamda, küçüklerin evlat edinilmesi ve ergin veya kısıtlıların evlat edinilmesi şeklinde bir ayrıma tabi tutmak mümkündür. Konumuz kapsamında yer alan küçüklerin evlat edinilmesinin ise hem Türk Hukukunda, hem de İsviçre Hukukunda, hem de Alman Hukukunda bazı koşulları bulunmaktadır. Ancak bu koşulların yerine getirilmesi ve çocuğun yararı doğrultusunda hareket edilmesiyle birlikte bir küçüğün evlat edinilmesi mümkün olacaktır. Türk Hukukunda TMK’ya göre evlat edinilen açısından aranan başlıca esasa ilişkin koşullar; ehliyet, rıza, küçüğün yararı, bakım ve eğitim koşulu ile başkası tarafından evlat edinilmemiş olma koşullarıdır. Evlat edinen açısından aranan başlıca esasa ilişkin koşullar ise; ehliyet, yaş koşulu, evlat edinilecek kişi ile evlat edinen kişi arasındaki yaş farkı, evlilik koşulu ve evlat edinenin diğer çocuklarının menfaatinin gözetilmesi koşuludur. Bu koşulların yerine getirilmesi ile birlikte, hakimin olumlu kararı ile evlat edinme ilişkisi kurulmuş olur. Bu ilişkisinin kurulması ile birlikte kişisel ve mali sonuçlar meydana gelir. Yine bu kapsamda evlat edinme ilişkisinin kurulması, evlat edinmeden doğan ilişkinin sona ermesini de gündeme getirir. Sona ermeyle ifade edilmek istenen ise; evlat edinme işleminin yokluğu, kendiliğinden sona erme ve evlat edinmeden doğan ilişkinin kaldırılmasıdır.

In order to explain the institution of adoption in detail, it is first necessary to define the institution of family. Although there is no definition of the institution of family in the Turkish Civil Code No. 4721; in our opinion, the parents who work to raise a child, who put everything they have to bring that child into society, together with the child, constitute the concept of family. With adoption, it is aimed to establish a relationship similar to a biological family. In this context, adoption has an important place in our law, especially in terms of the formation of the family phenomenon. In order to analyze adoption, it is necessary to classify it correctly. In this context, it is possible to classify adoption as adoption of minors and adoption of adults or restricted persons. Adoption of minors, which is within the scope of our subject, has certain conditions in both Turkish, Swiss and German law. However, it will be possible to adopt a minor only if these conditions are fulfilled and the best interest of the child is pursued. According to the Turkish Civil Code, the main substantive conditions for the adoptee are capacity, consent, the benefit of the minor, the condition of care and education, and the condition of not being adopted by someone else. The main substantive conditions required for the adopter are; capacity, age condition, age difference between the adoptee and the adopter, marriage condition and the condition of considering the interests of the other children of the adopter. With the fulfillment of these conditions, the adoption relationship is established with the positive decision of the judge. With the establishment of this relationship, personal and financial consequences occur. In this context, the establishment of the adoption relationship also brings about the termination of the relationship arising from the adoption. What is meant by termination is the absence of the adoption process, automatic termination and the abolition of the relationship arising from adoption.
Adoption of minors under Turkish law in comparison with Swiss civil code
Keywords: Adopted; Adopter; Adoption; Aile hukuku; Aile Kurumu; Best Interest of the Child; Çocuğun Üstün Yararı; Domestic relations; Evlat Edinen; Evlat Edinilen; Evlat edinme; Family Institution; Guardian and ward; Law and legislation; Türkiye; Velayet ve vesayet; Yasa ve yasama