Paramediklerin ağrı ile ilgili bilgi düzeylerinin ve hastane öncesi ağrı kontrolüne yönelik uygulamalarının değerlendirilmesi - Akgün, Ali (My University, 2017)
1. ÖZETAmaç: Çalışmanın amacı paramediklerin ağrı kontrolüne yönelik bilgi düzeyleri ve hastane öncesi dönemde ağrı kontrolüne yönelik uygulamalarını belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu çalışmanın örneklemini Mart 2016 – Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye genelinde ambulansta görev yapan Paramedik Derneği üyesi olan 303 paramedik oluşturdu. Veriler, katılımcıların tanıtıcı özellikleri, ağrı kontrolüne ilişkin bilgi düzeyleri ve hastane öncesi dönemde ağrı kontrolüne yönelik uygulanmaların belirlenmesine yönelik Soru Formu aracılığıyla elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik yöntemler (oran, ortalama, standart sapma) Mann-Withney U test ve Kruskal Wallis ile değerlendirildi. p<0.05 anlamlı kabul edildi.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 25.9 ± 4.7 (dağılım, 18-44 yaş), %51.5’i erkek ve çoğunun (%41.2) meslekte çalışma süresi 1-4 yıl arasındaydı. Katılımcıların %51.2’si ağrı yönetimi ve ağrılı hastanın bakımına ilişkin eğitim almadığını bildirirken, %71.9’u ambulansta bulunan ağrı kesici ilaçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını düşündüklerini, %64’ü de ambulansta hastaya yeterli ağrı tedavisi uygulayamadıklarını belirttiler. Paramediklerin ağrı ile ilgili bilgi düzeyi puan ortalaması 0.39 ± 0.14 (dağılım, 0 - 0.8), hastane öncesi ağrı kontrolüne yönelik uygulamalardan elde edilen puan ortalaması ise 4.26 ± 0.54 (dağılım, 1.6 - 5) olarak bulundu.Sonuçlar: Araştırma bulguları paramediklerin ağrı ile ilgili bilgi düzeylerinin düşük, ağrı kontrolüne yönelik uygulamalarının yüksek düzeyde olduğunu gösterdi. Elde edilen bulgular ışığında, paramediklerin bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik sürekli eğitim programlarının uygulanması önerilmektedir.

2. ABSTARCTObjective: The aim of the study is to determine the knowledge level of paramedics towards pain control and their practices for pain control in pre-hospital period.Research Design and Methodology: Sample of this descriptive study consisted of 303 paramedic members of Paramedics Association working in ambulances across Turkey during March 2016 and June 2016. The data were obtained through the questionnaire directed at descriptive characteristics of participants, their level of knowledge about pain control and the applications of pain management in pre-hospital period. During the evaluation of the data; descriptive statistical methods (ratio, mean, standard deviation) were assessed with Mann-Withney U test and Kruskal Wallis. p <0.05 was considered significant.Findings: The mean age of participants was 25.9 ± 4.7 years (range, 18-44 years), 51.5% of them were male and most of (41.2%) their working time in profession was between 1-4 years. While 51.2% of the participants reported that they did not get education in pain management and care of patients with pain, 71.9% of them stated that they had sufficient knowledge about analgesic medication in ambulance and 64% of them stated that they could not apply adequate pain therapy to patients in ambulances. The mean of paramedics level of knowledge about the pain was 0.39 ± 0.14 (range, 0 - 0.8), and the average of the scores obtained from the practices towards pre-hospital pain control was 4.26 ± 0.54 (range, 1.6 - 5).Results: Research findings showed that paramedics level of knowledge about the pain was low, and their practices towards pain control was in high level. According to the obtained findings, applying continuous training programs to increase the paramedics level of knowledge is suggested.
Keywords: Ağrı yönetimi; Cerrahi hastalıklar; hastane öncesi dönem Pain management; Hemşirelik; Hemşirelik, Cerrahi; paramedic; paramedik; pre-hospital period