Türk Amerikan hukukunda suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama - Balcı, Fatih (My University, 2014)
TÜRK VE AMERİKAN HUKUKUNDA SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERİNİ AKLAMA Suç gelirini aklama suçu, 21. yüzyıla özgü bir suç olarak kabul edilmektedir. Bu kabul, günümüz teknolojisini en yoğun kullanan suç olmasına dayanmaktadır. Literatürde çeşitli tanımları bulunan aklama suçunu; yasadışı yollardan elde edilen kazançların kaynağının gizlenmesi ve niteliğinin değiştirilmesi suretiyle yasal görüntü kazandırılarak ekonomik sisteme sokulması olarak tanımlayabiliriz. Aklama suçu, öncül suç olarak adlandırılan bir suçtan gelir elde edilmesi sonucunda oluşmaktadır. Devletlerin öncül suç yaklaşımları genel olarak; tüm suçlar, eşik ve liste yaklaşımıdır. Aklama suçu, Türk hukuk sistemine 1996 yılında çıkarılan 4208 sayılı Kanunla girmiştir. 4208 sayılı Kanunda öncül suç tespitinde liste yaklaşımı benimsenmişken 2006 yılında çıkarılan 5549 sayılı Kanunla uluslararası anlayışa uygun olarak eşik yaklaşımına geçilmiştir. ABD’de, aklama suçuyla mücadele konusunda birçok hukuki düzenleme bulunmaktadır. Bunlardan önemlilerini, Banka Gizliliği Yasasıyla Vatanseverlik Yasası oluşturmaktadır. ABD’de aklamayla mücadelede mali istihbarat birimi FinCEN başta olmak üzere birçok kurum görev almaktadır. Türkiye’de de aklamayla mücadelede mali istihbarat birimi olan MASAK görevli olmakla birlikte suçla mücadele sürecinde birçok kurum görev almaktadır. Aklama suçunun uluslararası boyutu da bulunduğundan bu suçla mücadelede uluslararası kurum ve kuruluşlar oluşturulmuş ve çok sayıda uluslararası anlaşma imzalanmıştır. Bu uluslararası kuruluşlardan en önemlilerini; FATF ve EGMONT grubu oluşturmaktadır. 1989 tarihinde kurulan ve 36 üyesi bulunan FATF’a 1991 yılında Türkiye üye olmuştur. FATF, yayınladığı 40 Tavsiye ve 9 Özel Tavsiye Kararıyla aklanma ve terörün finansmanı suçlarıyla mücadeleye yön veren kuruluş niteliğindedir. 1995 yılında kurulan 139 üyesi bulunan EGMONT Grubu’na Türkiye 1998 yılında üye olmuştur. EGMONT Grubu, aklama ve terörün finansmanı suçlarıyla mücadelede, üyesi olan ülkelerin güvenli bilgi paylaşmaları konusunda rol almaktadır. Karapara, Mali Suçlar, Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerini Aklama, Mali İstihbarat Birimi, Müsadere.

ANTİ–MONEY LAUNDERİNG IN TURKISH AND AMERICAN LAW Money laundering is considered as a specific crime in 21st century. Money laundering offense uses the tecnolojic developments effectively. Although money laundering has a wide variety of definitions in the literatüre, in general Money laundering is the process in which the proceeds in crime are transformed into ostensibly legitimate money or other assets. Predicate offenses for money laundering should be obtained income. Laundering predicate offenses of state approaches vary. However, in general the state of the detected predicate offenses; all crimes, while they use the threshold and the list approach. Laundering offense, issued in the Turkish legal system entered by the Law No. 4208. There are many legal regulations on combating money laundering in US. Bank Secrecy Act and the Patriot Act legislation are the most important parts of these legal regulations. There are many agencies and institutions –especially FinCEN– for fighting money laundering in US. Also in Turkey, this fight is essentially conducted by MASAK. Since there is an international dimension in the fight against this crime of money laundering international institutions and organizations have been created and signed numerous international agreements. The most important of these international organizations; FATF and EGMONT Group. FATF is an international institution to determine money laundering with forty recommendations and terrorism financing with nine special recommendations. The Egmont Group are involved in secure information sharing between members of country about money laundering and terrorism financing. Key Words:Money Laundering, Fiscal Crimes, Proceeds Of Crime, Laundering The Proceeds From Crime, Financial Intelligence Unit, Confiscation.
Keywords: Amerika; Hukuk; Karapara; Mali İstihbarat Birimi; Mali Suçlar; Mali Suçlar-- Türkiye; Müsadere; Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerini Aklama