İç ve dış aydınlatmanın fiber optik kablo ve PV panelleri aracılığı ile güneş enerjisinden yararlanılarak gerçekleştirilmesi ve maliyetinin çıkarılması - Karaman, Mehmet (My University, 2003)
Aydınlatma birçok insanın düşündüğünden çok daha masraflıdır.Günümüz dünyasında aydınlatmada kullanılan elektrik enerjisi, toplam elektrik enerjisi sarfiyatının %25'ini oluşturmaktadır. Daha fazla aydınlatma gereksiniminden dolayı, güneşin en verimli olduğu gündüz zamanlarında, toplam aydınlatmada kullanılan elektrik enerjisinin %40'ı kullanılmaktadır. Gerek, PV panelleri aracılığı ile üretilen elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılması gerekse, fiber optik kablolar aracılığı ile yapılan aydınlatma, elektrik enerjisindeki toplam tüketimi azaltmak için kullanılan çevre dostu yeni aydınlatma yöntemleridir. Aynı zamanda yerleşim mekanlarına uzak bölgelere elektrik enerjisi götürmesi zor ve masraflı olması dolayı bu bölgelerin enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisinden yararlanan bu sistemler çok cazip olanaklar sunmaktadırlar. Elektrik enerjisinin yalıtımının istendiği bazı çalışma ortamlarının aydınlatılmasında ise fiber optik sistemlerin tek merkezden ışık iletimi sağlayarak aydınlatmaya olanak vermesi büyük güvenlik ve maddi kazanç sağlamaktadır. Bu proje ile, elektrik enerjisi tüketimini aydınlatma alanında azaltmak için kullanılan sistemler ve dünyadaki yeni aydınlatma yöntemleri anlatılmıştır. Using PV and fiber optic illlumination methods inside and outside of buildings and calculate their cost. Illumination maybe more expensive than many people imajine.In our world, the enerji using for illumination is about %25 of the total world electricity consumption.Consumpted electric enerji, because of the extra illumination need in day time, is %40 of the total illumination enerji consumption. Using PV panels and fiber optic cables aimed to reduce this enerji consumption on illumination. At the same time, bringing electric enerjy to the rural area can be more expensive or difficult.So PV and fiber optic systems, in these places, take a big responsibilty. The places in which electrical enerjy is not wanted,fiber optic illumination supply reliable and security. In this Project, new methods on illumination were searched.I tried to make a source book on Pv and fiber optic illumination methods in my country.
Keywords: Aydınlatma; Elektrik Aydınlatması; Elektrik enerjisi; Uygulamalı fizik