The effıciency of pension companies : a comparison of stochastic frontier analysis and data envelopment analysis - Ova, Alper (My University, 2019)
Küresel rekabetin üst seviyelere çıktığı son yıllarda, şirket performanslarının önemi oldukça artmıştır. Uzun vadede, yüksek performansa sahip olan firmaların, düşük performansa sahip olan firmalara üstün olacağı açıktır. Performansın ölçümünün nasıl yapıldığı da önemli bir husustur. Şirketlerin sadece satış rakamlarının, net karlarının ya da diğer karlılık oranlarının incelenmesi kıyaslama açısından bir fikir vermekle beraber sermaye, çalışan sayısı, kira gideri, sabit varlıklar gibi bir takım girdiler dikkate alınmadığından yetersiz kalmaktadır. Son yıllarda popüler hale gelen sınır yöntemleri, şirketler, kar amacı gütmeyen organizasyonlar, devlete kuruluşları gibi karar birimlerinin performanslarını girdiler ve çıktıları dikkate alarak bir kıyaslama olanağı sağlar. Burada şirketler, diğer şirketlere üstünlük kurabilmek için ya aynı girdi ile daha fazla çıktı elde etmeli ya da aynı miktarda çıktıyı daha az girdiyle elde etmelidir. Bu çalışmada Türkiye’deki emeklilik şirketlerinin etkinliği iki farklı sınır yöntemi olan veri zarflama ve stokastik sınır analizleri ile incelenmiştir. Emeklilik şirketlerini inceleyen az sayıda çalışma olması ve iki farklı popüler sınır analizini karşılaştırması, çalışmanın ilgili literatüre olan katkılarıdır. 2010-2015 yılları arasını inceleyen bu çalışma sonuçlarına göre Türkiye’deki emeklilik şirketlerinin etkin olmadıkları görülmektedir. Veri zarflama analizine göre her yıl en az iki firma etkin çıkmış, stokastik sınır analizine göre ise tam etkin çıkan firma bulunmamaktadır. Her ne kadar iki yöntem de Türkiye’deki emeklilik şirketlerini etkinlikten uzak bulsa da stokastik sınır analizine göre giderek artan bir etkinlikten söz edilebilir.

The importance of firm performances has increased in recent years since global competition has reached high level. It is clear that in the long term, firms which show high performances will be superior to firms which show low performances. The measurement of performances is also important. Although considering only sales amounts, net income or other profitability ratios provides an idea for benchmarking, it is insufficient since it does not regard the inputs such as capital amount, number of workers, rent expense, fixed assets, etc. Frontier methods, which have become popular in recent years, provide benchmarking for decision making units such as firms, non-profit organizations and government organs by considering inputs and outputs. In those measurements, the firms should either produce more output from same amount of inputs or produce same amount of output using less inputs to achieve global superiority. In this study the efficiency of Turkish private pension companies was analyzed using two methods, data envelopment and stochastic frontier. This study has contributed to the related literature since there are limited number of studies on pension sector and this study provides a comparison of two popular frontier methods. According to the findings of this study, which covers between the years 2010 and 2015, the pension companies in Turkey are not efficient. According to data envelopment analysis, there are at least two efficient firms in every year, but in stochastic frontier analysis there is not an efficient firm. Although both methods show that Turkish pension companies are not very efficient, stochastic frontier analysis indicates an increase in the efficiency of Turkish pension companies.
Keywords: Emeklilik ŞirketleriFirma PerformanslarıTeknik Etkinlik Pension CompaniesFirm PerformancesTechnical Efficiency