Uluslararası ticarette tahkim ve diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yolları - Ertike, Tolga (My University, 2007)
ULUSLARARASI TİCARETTE TAHKİM VE DİĞER ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI Uluslararası İktisat aktörleri, uluslararası ticari faaliyetlerini, ulus-devlet’in temel yapısını oluşturan belirleyici otoritenin ve tabi olunan hukuksal düzenin olmadığı bir alanda yürütürler. Söz konusu “uluslararası” alandaki ticari faaliyetlerin düzenlenmesindeki hukuki temeller, asıl kaynaklar olan devletler arası anlaşmalar, yapılageliş(teamül), hukuk genel ilkeleri; yardımcı kaynaklar olan mahkeme kararları ve uzman yazarların görüşleri(öğreti ya da doktrin) olarak sınıflandırılmaktadır. Devlet yargısının yetersiz, yavaş ve teknik bilgi eksikliğinin olduğu ve iradi olarak tercih edilmediği alanlarda, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının devreye girdiği söylenebilir. Sözü edilen yollar; başta bir alternatif yargı yolu niteliğiyle ortaya çıkan Uluslararası Tahkim(International Arbitration), ve onun öncülleri ya da tamamlayıcıları konumunda bulunan Uzlaştırma(Co’nciliation), Müzakere (Negotiation), Arabuluculuk(Mediation), Kısa Duruşma(Mini Trial), Tarafsız Ön Değerlendirme Yöntemi (Early Neutral Evaluation ya da Case Evaluation), Hakem Bilirkişi(Technical Expertise) ve internet(örütbağı) üzerinden yapılan yargı dışı uyuşmazlık çözüm yolunu ifade eden Eşanlı Uyuşmazlık Çözümü(Online Dispute Resolution-ODR) olarak sıralanabilir. Tez kapsamında tüm bu yollar bir bütün olarak incelenmeye ve konu Türkiye açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır.

ARBITRATION AND OTHER ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION METHODS IN INTERNATIONAL TRADE International Economics’ actors execute their relationships in a field which state’s determinative role on binding law and authority does not exist. These binding laws in international field is classified as the main sources: agreement between states, precedents and general law, court decisions as ancillary sources, expert authors thoughts (doctrine). Fields in which state’s courts are deficient, progress is tardy and technical knowledge is defective and not preferred of set purpose ; Alternative Dispute Resolution Methods can be used instead of these methods. Those methods can be classified as International Arbitration, Co’nciliation, Negotiation, Mediation, Mini Trial, Early Neutral Evaluation or Case Evaluation, Technical Expertise ve Online Dispute Resolution-ODR. In the research all those methods are tried to analyse as a whole and the subject is adopted to Turkey conditions.
Keywords: Ekonomi; Müzakere; Uluslararası Tahkim; Uluslararası Ticaret; Uzlaştırma