Şehbal mecmuası’ ndaki sanat tarihi yazıları - Konuk, Neval (My University, 2001)
ŞEHBAL MECMUASINDAKİ SANAT TARİHİ YAZILARI II. Meşrutiyet Döneminin en güzel dergilerinden biri olan Şehbal, 1Mart 1325 (14 Mart 1909) tarihinde yayım hayatına başlamış, 15 Temmuz 1330 (14 Temmuz 1914)tarihinde ise basın tarihimizden çekilmiştir. Mecmuanın benzer örneklerinden farklı bir tarafı çok yönlü olmasıdır. Şehbal hakkında , Hüseyin Sadeddin Arel hakkında araştırma yapan Yılmaz Öztuna şunları söylemiştir:Bu dergi,Türkiyenin bütün basın tarihinde, İmparatorluk ve cumhuriyet devirlerinde çıkmış en lüks, en muhtevalı kültür dergisidir. İstanbul'da basılan mecmua, Anadolu'da seviyeli kültür çevrelerinin en ücra köşelerine kadar ulaşmıştır. Mecmua'nın bugün, kütüphanelerimizde en çok bulunan dergilerden biri olması, bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Şehbal'deki sanat tarihi yazılarını ortaya çıkarmak için ilk etapta derginin tüm sayfaları taranmıştır. Bu tarama sonucunda mecmuada ki sanat tarihi yazıları, yedi bölüm altında toplanmıştır. Bu bölümler Şahıs Monografileri, Sanat tarihi(Genel), Mimarlık, Arkeoloji, Heykel, Resim ve İşlemedir. Bu yazıların önce günümüz alfabesine aktarılması yapılmış, daha sonra yazılarda yer alan tamlamaları açıklamaları parantez içerisine alınarak, metin içerisinde tamlamadan sonra verilmiştir. Şehbal'de ki sanat tarihi yazılarını içeren her bir bölüm için farklı şemalar uygulanmıştır. Mimari ile Arkeoloji bölümlerinde yer alan yazılar için sonraki araştırmalar bölümü ve Resim bölümün de yer alan yazılar içinde Tablo Hakkında Bilgi bölümü konularak eski ve yeni bilgilerin karşılaştırmasının yapılması amaçlanmıştır. Değerlendirme, bölümünde yazıların genel niteliği, konu dağılımı ve oranları ile yazarlar hakkında bilgi verilmiştir. Ekler bölümün de ise, dergide ki yazıların genel listesi, sanat tarihi yazıları listesi ve Şehbal' de ki sanat tarihi ile ilgili yazıların yer aldığı orijinal sayfa fotokopileri yer almaktadır. The Articles about the History of Art in Shehbal Shehbal (Şehbal), one of most important periodicals of the second Meshrutiyet era, began to be published on the date March 01, 1325 (March 14, 1909) and was withdrawn from our history of journalism on the date July 15, 1330 (July 14,1914). Its difference from similar Periodicals was its multidimensional. character. Yılmaz Öztuna, who studied about Hüseyin Saadeddin Arel, wrote these following about Shehbal (Şehbal) : This periodical is the most luxury and rich-in content cultural periodical in the whole history of journalism including Empire and Republic eras. The periodical, printed in İstanbul, accessed to almost every cultural circles all around the Anatolia. That its volumes can still be found in almost every library confirms our thesis. İn order to discover the articles in the history of art published in Shehbal (Şehbal), all pages of the periodical are reviewed in the first stage. Then the articles are classified under the seven categories. These categories are Personal Monographs, History of art in General , Architecture , Archeology, Sculpture, Paintig and Handcraft. These articles are translated into the Turkısh-Latin alphabet firstly and then explanations of genitive relationships in articles showed within brackets. For the articles which are placed in Architecture and Archeology, it given a private section which named Later Studies. For the articles which placed in Paint, it given a private section which named Knowladge about Table. Thus, we aimed a comparison between our knowledge which belongs the past and the present time. In the section of Conclusion, it given knowledge about general quality of the articles, distribution of subjects and their proportions, and authors. In the section of Suffix, it given a general list of articles in Shehbal, a list of articles on the history of art and the copy of original pages in the periodical.
Keywords: SANAT TARİHİ-TÜRK