Alüminyum alaşımlarının asal gaz ortamında kaynaklanması ve mekanik, mikroyapı özelliklerinin incelenmesi - Köşker, Adnan (My University, 2011)
ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ ASAL GAZ ORTAMINDA KAYNAKLANMASI VE MEKANİK, MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzün bilim ve teknolojisinde, alüminyum ve alaşımları, yaşamımıza girmiş ve yaşamımızın vazgeçilmez bir ihtiyacı olmuştur. Tüm bu teknolojik gelişmelere paralel olarak ve bu gelişmeleri karşılamak amacıyla, alüminyum ve alaşımlarının kaynak teknikleri konusunda olumlu sonuçlar alınmıştır. Sanayide çeşitli malzemelerin kaynaklı birleştirmeleri için geliştirilmiş hemen hemen tüm kaynak yöntemleri, alüminyum ve alaşımlarının kaynaklı birleştirmelerinde kullanılmıştır. Bu alüminyum alaşımları TIG kaynak yöntemi ve küt alın formunda farklı kaynak parametreleriyle birleştirilmiştir. Farklı kimyasal kompozisyona sahip, değişik kaynak parametreleriyle birleştirilen alüminyum malzemelerin, birleştirme bölgelerinde meydana gelen mikro yapısal değişiklikler Taramalı Elektron Mikroskobuyla (SEM) incelenmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde mikro sertlik ölçümleri alınmıştır. Kaynaklı ve kaynaksız bölgelerden alınan numunelere çekme testleri uygulanmıştır. Mekanik testlerden elde edilen değerler ve mikrograflardan elde edilen mikro yapı değişimleri analiz edilmiştir.

PRIME GAS AND MECHANICAL ENVIRONMENT FROM ALUMINUM ALLOYS, STRUCTURAL PROPERTIES OF MICRO In today's science and technology, aluminum and alloys, have entered our lives and our life has become an indispensable requirement. All of these technological developments and in order to meet these developments, positive results have been obtained in aluminum and its alloys welding techniques. Welded joints in a variety of materials in industry, almost all welding methods developed for aluminum and its alloys used in welded joints. These alloys are combined with different welding parameters in but form and through TIG Welding method and applied ageing hardening. The aim of the precipitation hardening is, increasing the hardness and strength of heat treatable Al alloys. This condition is achieved through a sequence of solution heat treatment, quenching and natural/ artifical ageing. The micro-structural changes occuring at the joint areas of the aluminium materials of different chemical compositions combined through different welding parameters were examined with Scanning Electron Microscope (SEM). To identify the mechanical properties, micro-hardness measurements were made. Tension tests were applied on the specimens obtained from the welded regions. The values obtained from the mechanical tests and the micro-structural changes obtained from micrographs were analyzed.
Keywords: Alüminyum; Metal Eğitimi; Mikroyapı