Sürdürülebilir iletişimin kurumsal sürdürülebilirliğe etkisi -işletmeler örneğinde karşılaştırmalı uygulama- - Saydam, Zeynep Arın (My University, 2014)
Soyadı: Zeynep Arın Saydam Halkla İlişkiler ve Tanıtım Halkla İlişkiler Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu Tez Türü ve Tarihi: san 2014 lebilir İletişim, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurumsal Yönetim, Kurumsallık

SÜRDÜRÜLEBİLİR İLETİŞİMİN KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ETKİSİ -İŞLETMELER ÖRNEĞİNDE KARŞILAŞTIRMALI UYGULAMA- Bir kurumun varoluş nedeninin, değerlerinin, buna bağlı oluşan kurum kültürünün, hedeflerinin, stratejilerinin, iş süreçlerinin, karar mekanizmalarının, ekonomisinin yanı sıra çevre ve toplumsal konuları da tüm gelecek planlarının içine dâhil etmesi, o kurumun sürdürülebilirliği başarmasında en temel kritik faktörü oluşturmaktadır. Bu anlamda, kurum ve kuruluşların uzun yıllar var olması için iş yapış biçimlerinin yanı sıra ilişki ve iletişim süreçlerini de sürdürülebilir kılmaları gerekmektedir. Diğer yandan, paydaşları ile ilişkileri doğru yönetmesi, iş sonuçlarına ulaşmaya yönelik uzun vadeli iletişim stratejilerinin bulunması gibi iletişimin sürdürülebilirliğini sağlayabilecek unsurlar da ancak şirketlerin sürdürülebilirlik özellikleri taşıması ile birlikte anlam kazanabilecektir. Bu genel çerçeveden yola çıkarak kurumsal sürdürülebilirliklerini iyi yöneten şirketlerin iletişimlerinin de sürdürülebilir olacağı önermesinden hareketle, sürdürülebilirliğin iletişim uygulama alanı içindeki yeri, belirleyiciliği ve hangi temel kriterlere bağlı olarak mümkün kılınabileceği ortaya çıkarılmıştır. Bunun için öncelikle “Sürdürülebilir İletişim”i oluşturan kriterler tespit edilmiş, bu kriterlerden “Sürdürülebilir İletişim”in tanımı oluşturulmuştur. Çalışmada, “Kurumsallık” bölümü için kurumsal yönetim modelinde yer alan ilkeler, “Kurumsal Sürdürülebilirlik” bölümü için kurumsal sürdürülebilirliği oluşturan ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik bileşenleri, “Sürdürülebilir İletişim” bölümü için ise sürdürülebilir iletişimin kriterleri temel alınmıştır. “Kurumsallık”, “Kurumsal Sürdürülebilirlik” ve “Sürdürülebilir İletişim”in birbirleriyle bağlantılarını ölçen araştırmadan elde edilen bulgular, en başta ileri sürülen hipotez çerçevesinde ele alınarak analiz edilmiş ve kurumsal sürdürülebilirliğini iyi yöneten şirketlerin iletişimlerini de sürdürülebilir kıldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Name and Surname: Zeynep Arın Saydam Field: Public Relations Program: Public Relations Supervisor: Professor Filiz Balta Peltekoglu Degree Awarded and Date : PhD–April 2014 Sustainable Communications, Corporate Sustainability, Corporate Governance, Institutionalization ABSTRACT THE IMPACT OF SUSTAINABLE COMMUNICATIONS ON CORPORATE SUSTAINABILITY -A COMPARATIVE APPLICATION IN THE OPERATIONAL SCALE- The basic critical factors for achieving sustainability, which are included in a corporation’s planning for the future, are its stated reason for its existence, its culture, goals, strategies, work processes, decision-making mechanisms, economy, social and environmental impacts. In this sense, right along with its mode of operations, a corporation’s communications and relations have to be made sustainable in order to achieve longevity. Furthermore, concepts that are intended to provide communications sustainability, such as correct management of stakeholder relations, and the presence of long-term communication strategies aimed at reaching the desired business goals can only be feasible if the corporation possesses qualities conducive to sustainability. Depending on this framework and the proposition that corporations with well-managed sustainability are inclined to emanate sustainable communications, a method has been devised for determining the place sustainability occupies within the field of application, its efficiency and the basic criteria that determine its feasibility. For this purpose, criteria that form “sustainable communication” have been established first in order to form a definition of that term. The basic guidelines presented in this work include, in the “institutionalization” chapter, the principles that feature in the model for corporate management; in the “Corporate Sustainability” chapter, the economic, social and environmental sustainability components that create corporate sustainability; and finally, in the “Sustainable Communication” chapter, the criteria of sustainable communications. A survey measuring the interdependencies of “institutionalization”, “corporate sustainability” and “sustainable communication” were used as major evaluation parameters to assess the primary aspects of the subject.
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim; Kurumsal Yönetim; Kurumsallık; Sosyal İletişim