Geleneksel ağırlık programın ve aşırı yavaş antrenman şeklinin (ayaş) kardiovasküler sistem ve kas hipertrofisine etkilerinin karşılaştırılması - Mehmet, Tansu (My University, 2006)
1. ÖZET Bu araştırmada vücut ağırlık kontrolünde en önemli parametre olan kas hipertrofisini artırmada kullanılan iki direnç antrenman yöntemi karşılaştırılmıştır. Araştırmamızda geleneksel direnç antrenman yöntemine göre nispeten yeni bir yöntem olan Aşırı Yavaş Antrenman Şekli (AYAŞ)’nin kuvvet, vücut kompozisyonu ve antrenman esnasında nabız şiddetlerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmaya, AYAŞ grubuna ait, yaşları 31,4 (±7,04), boyları 170,2 (±8,73), vücut ağırlıkları 69,2 (±15,3) olan 10 (5 erkek, 5 bayan) kişi ve geleneksel antrenman grubuna ait, yaşları 28,3 (±7,66), boyları 172,0 (±9,6), vücut ağırlıkları 66,5 (±13,1) olan 10 (5 erkek,5 bayan) kişi olmak üzere toplam 20 kişi katılmıştır. Her iki gruba aynı egzersizlerden (7 egzersiz) oluşan 8 haftalık bir ağırlık antrenman uygulanmıştır. Denek grubuna (AYAŞ), her egzersizi birer set, haftada bir kere uygulamaları istenmiş ve egzersiz aralarında dinlenme süresi verilmemiştir. Geleneksel grup ise, her egzersizi üçer set, haftada üç kere uygulamış ve egzersizler arası dinlenme süresi olarak 1-1,5 dakika kullanmıştır. Her iki grubun setleri 8-12 tekrardan oluşmuştur. Geleneksel gruptakiler konsantrik ve eksantrik safhayı normal hızlarda yaparken, AYAŞ grubundakiler konsantrik ve eksantrik safhayı 10’ar saniye yapmaları istenmiştir. Ağırlıklar, geleneksel grupta 12 tekrarı rahat yapabildikleri zaman artırılmış, AYAŞ grubu için ise hareket dört dakikayı geçtiğinde artırılmıştır. Deneklere dinamik (bench press ve barbell curl –1 RM testi), statik (handgrip) testi ve izokinetik testler (CYBEX II - humac norm 6000) uygulandı ve çalışma esnasında nabızları kaydedildi. Sonuç olarak, her iki grupta kuvvet ve vücut kompozisyonu parametrelerinde önemli artışlar kaydedildi. Geleneksel ve AYAŞ grubu arasında relatif kuvvet gelişimi arasında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. AYAŞ grubunda antrenman sayısı az olmasına rağmen relatif kuvvetin geleneksel gruba göre daha fazla arttığı görülmüştür. AYAŞ grubuna ait deneklerde, özellikle eksantrik safhayı temsil eden izokinetik kuvvet değerlerinde geleneksel gruba göre anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Hipertrofi