Sendikasyon kredilerinin içerdiği riskler itibariyle Türkiye’de uygulanabilirliği üzerine bir inceleme - Kazdal, Mehmet Fatih (My University, 2019)
Sendikasyon kredileri bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlardan oluşan birkreditör grubunun birlikte tek bir borçlanıcıya kullandırdıkları ticari kredilerdir.Sendikasyon kredilerinde kredi tutarı genel itibariyle ikili kredi anlaşmaları yoluyla teminedilebilecek kredi tutarından çok daha büyük olup bankalar sendikasyon aracılığı ilebüyük düzeydeki kredi riskini aralarında paylaşmaktadırlar. Uluslararası kredipiyasasında sendikasyon kredileri giderek artan bir hacme ve öneme sahip olmaklabirlikte Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların da sıklıkla başvurduğu finansmanyöntemleri arasında yer almaktadır.Çalışmanın ilk bölümü Türk bankacılık sektörü ve kredileri, ikinci bölümü isesendikasyon kredileri özelinde açıklanmaktadır. Birinci bölümde Türk bankacılıksektörünün gelişimi ve sektörde kullandırılan krediler açıklanmaktadır. İkinci bölümdeise sendikasyon kredilerinin gelişimi, özellikleri, tarafları, avantajları, dezavantajları,türleri, yapılış biçimleri ile sendikasyon kredisi piyasasının özellikleri, boyutları ve karşıkarşıya olduğu riskler açıklanmaktadır.Çalışmanın üçüncü bölümü sendikasyon kredileri konusundaki ampirikçalışmaya ayrılmıştır. Bu çalışma, Türkiye borsasında banka sendikasyon kredisiduyurularına verilen piyasa tepkisini incelemektedir. Sendikasyon kredisi duyurularınınbankaların hisse senedi fiyat getirileri üzrindeki etkisi olay çalışması metodolojisi ile testedilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini, Borsa İstanbul'a kote bankaların 01.2015 -05.2019 tarihleri arasındaki sendikasyon kredisi duyuruları oluşturmaktadır. Sonuçlar,gün (-10) ve gün (+4) için kümülatif anormal getirinin pozitif ve istatistiksel olarakanlamlı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, banka sendikasyon kredisi duyurularınailişkin istatistiksel olarak anlamlı kümülatif ortalama anormal getiri olmadığı sonucunavarılmıştır.

Syndicated loans are commercial loans extended by a group of creditorsconsisting of banks and non-bank financial institutions to a single borrower. In syndicatedloans, the loan amount is much larger than the loan amount that can be obtained throughbilateral loan agreements and the banks share a high level of credit risk throughsyndication. Syndicated loans in the international credit market have an increasingvolume and importance. Also, syndicated loans are among the methods of financing thatis often used by banks operating in Turkey.In the first chapter of the study, the development of the Turkish banking sectorand the loans extended in the sector are explained. In the second chapter, thedevelopment, characteristics, sides, advantages, disadvantages, types, and structure ofsyndicated loans, and also the characteristics, dimensions, and risks of the syndicated loanmarket are explained.The empirical study regarding syndicated loans is included in the third chapter.This study examines the market reaction to bank syndicated loan announcements in theTurkish stock market. Event study methodology is employed to test the share price returnsof the banks in response to the syndicated loan announcements. This study samples allbank syndicated loan announcements from banks listed on the Borsa İstanbul between01.2015 and 05.2019. Results show that cumulative abnormal return for day(-10 ) andday (+4) are significantly positive. This study finds no significant cumulative averageabnormal return to bank syndicated loan announcements.
Keywords: Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Risk; Risk Banking; Sendikasyon; Syndicated Loans; Turkey; Türkiye