Veri zarflama analizi ve malmquist endeksinin incelenmesi ve telekomünikasyon sektörüne uygulanması - Dişkaya, Furkan (My University, 2010)
Performans ölçümünün günümüz rekabet koşullarında işletmelerin piyasalarında varlıklarını sürdürmeleri için gerekli en önemli araçlardan biri olması, bu bağlamda organizasyon yapılarında gerekli birçok etkinlik ve verimlilik yönetimini kullanma gereğini de doğurmuştur. Bu yöntemlerden günümüzde işletmelerin yaygın olarak kullandıkları parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi optimal performans kriterlerinin oluşturulması için gerekli bilgileri matematiksel analizler sayesinde kolayca sunabilen bir yapıya sahiptir. Verimlilik ölçümünde ise, Malmquist toplam faktör verimliliği endeksi, üretkenliğin zaman boyutunda gelişimini ölçümlemek ve bunun gerçekleşme nedenlerini araştırmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada, Türk Telekomünikasyon Sektörü içerisinde faaliyet gösteren Türk Telekom A.Ş., Turkcell A.Ş., Vodafone A.Ş. ve Avea A.Ş.’ nin baz alınan 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 yıllarındaki etkinlik ve toplam faktör verimlilikleri Veri Zarflama Analizi ve Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Endeksi yöntemleriyle ölçümlenerek performansları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Etkinlik, Veri zarflama analizi, Malmquist Endeksi, Telekomünikasyon Sektörü

Measurement of performance in today's competitive environment for businesses to survive in the market have one of the most important tools in this context, several events required in the organizational structure and efficiency in management has led to a requirement. This method is widely used in businesses today, they are non-parametric method Data Envelopment Analysis for the optimal performance criteria for the creation of the required information in mathematical analysis, has a structure that can easily provide. In measuring productivity, Malmquist index of total factor productivity, productivity growth in the size measurements of the time, place and reason for this is a method used to investigate. In this study, which operate within the Turkish Telecommunications Sector Turk Telekom Inc., Turkcell, Inc., Vodafone Inc. and Avea, Inc. based on the 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 years in the efficiency and total factor productivity and Data Envelopment Analysis and Malmquist Total Factor Productivity Index methods and measurements by the performance put forward are presented. Key words: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Malmquist Index, The Telecommunication Sector
Keywords: Veri Zarflama Analizi