Ukrayna ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin analizi - Vusata, Alina (My University, 2019)
Çalışmada Ukrayna ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler incelenmektedir. Türkiye ve Ukrayna’nın ortak bir geçmişi bulunmaktadır. İkisi de yakın ilişkilere önem vermekte ve gelişmesi için çalışmaktadır. İki ülke arasındaki iş ilişkileri, iş ortaklıklarının gelişmesi ile zaman gittikçe daha belirgin bir yer tutmaya başlamıştır. Ukrayna ve Türkiye arasındaki son yıllarda siyasi, ekonomik, kültürel ve ticari ilişkiler yoğunluk kazanmaya başlamıştır. Bu çalışma ile iki ülkenin ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve geleceği irdelenmektedir. Ayrıca sürdürülebilir bir işbirliği kurmak için önerilerde bulunmaktadır. Ukrayna ile Türkiye arasında ekonomi alanında sağlıklı işbirliğinin gerçekleştirilebilmesi için, ikili ilişkilerin gelişmesini frenleyen teknik özelliğe sahip sorunlar giderilmelidir; ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesi gibi konularda ortak Ukrayna-Türkiye projelerinin gerçekleştirilmesi için iş çevreleri özendirilmeli ve devlet desteği verilmelidir. Tarım, sanayi ve turizm alanlarında Ukrayna-Türkiye şirketleri arasında ortak fuar organizasyonları yapılmalıdır. Türk iş çevrelerini Ukrayna’da temsil eden mevcut birliklerle sistematik ilişkiler kurulmalı ve geliştirilmelidir. Benzer biçimde iki ülke arasında ticaret ve sanayi Odaları, ticari birlikler ile ilişkiler güçlendirilmeli ve tarih ve kültür miraslarının tanıtılması için Ukrayna-Türkiye arasında ortak turizm güzergâhlarının gerçekleştirilmesi konularındaki çalışmalar desteklenmelidir.

This work was aimed on analysis of economical relation between Turkey and Ukraina. This two countries shared a long history and for both of them the close, productive relationships is important. With the development of economical partnership, business relations between the two countries have become an integral part of the Turkey and Ukrainian economies. In last years political, economic, cultural and trade relations between Ukraine and Turkey began to increas intensivly. İn this work was performed a study of the historical development and future relations between the Ukraine and Turkey. Also was made recommendations for establishing sustainable partnership. In order to achieve a healthy cooperation between Turkey and Ukraine in the economic field, with a emphasizing of the importance of bilateral relations problems, the following must be resolved; Ukraine-Turkey co-production of high-tech products and projects implementation should be encouraged and given government support. For componies, wich are working in such areas such as agriculture, industry and tourism should be provide expo organizations. Associations representing the Turkish business community in Ukraine should be established and developed. Same for the Chambers of commerce and industry between the two countries, relations with trade unions should be strengthened and promoted. It is substantive not to underestimate the importants of not only ekonomical relations between Turkey and Ukraine, but political and cultural. As this two countries may cooperate in different fiealds with many benifits for both of them.
Keywords: Dış Ticaret; Ekonomik analiz; GZFT analizi Economic Analysis; İnternational Relationshipe; İnternational Trade; Politik ekonomi; SWOT analyssis; Uluslararası İlişkiler