Türk kamu bütçe sisteminin avrupa birliği bütçe sistemine uyumu - Ektiren, Burak (My University, 2006)
TÜRK KAMU BÜTÇE SSTEMNN AVRUPA BRLG BÜTÇE SSTEMNE UYUMU Bu çalısma AB’ye üyelik çerçevesinde, AB normlarına uyum konularından biri olan Bütçe sistemleriinin uyumunu, Türk Bütçe sistemi ile AB Bütce sistemlerinin karsılastırılması ve Türkiye açısından durumu degerlendirmektedir. nceleme kapsamında önce Türkiyedeki bütçe sistemi tarihsel gelisimi, genel özelikleri, ilkeleri, bütçe süreci ve bütçe denetimi konuları ile AB bütçesinin tarihsel gelisimi, önemli özellikleri, ilkeleri, bütçenin gelir ve gider kalemleri, bütçe uygulanmasının kontrolü ve da yeni mali perspektife yer verilmistir. Son olarak Üyelik çerçevesinde gerçeklestirilen reform nitelegindeki uygulamalar ve AB Bütçesi ile ilgili sorunlar ve Türkiye’ye yansıması incelenmistir.. Yapılan bu arastırma sonucunda, Bütçe sistemimizin uluslar arası standartlara kavusması ve AB üyeligi çerçevesinde yapılan düzenlemeler ve çıkarılan kanunlar ile ilgili gelinen mesafe önemli olmakla birlikte, yeterli degildir. Bu nedenle, mali disiplinin güçlendirilmesi, kamu harcamalarının kalitesinin artırılması, vergi sisteminin daha etkin bir hale getirilmesi, kamu borç stokunun makul düzeylere indirilmesi yönündeki çabaların devam ettirilmesi, getirilen bu yeni düzenlemelerin kamu sistemi içerisine entegrasyonunun saglanarak fiilen uygulamaya geçilmesi her seyden önce bunların gerekliligine inanan güçlü siyasi iktidar ve kadrolarla olacaktır

TURKISH PUBLIC BUDGET SYSTEM’S CONFORMITY TO EUROPEAN UNION’S BUDGET SYSTEM This study, in frame of membership to EU, evaluates the conformity of Turkish Budget System to European Union’s while comparing each one of them and again evaluates the situation from Turkey’s point of view. In this context, the historical development of budget systems in Turkey and EU, general characteristics, principles, budget process, budget audit and income-expense items of both budget systems were included. Finally, the reform-like regulations in frame of membership and the problems regarding the EU budget and their projection to Turkey were examined. The result of this research, in context of our Budget System to reach international standards, regulations for EU membership and the distance that are made, is not sufficient. Thus the efforts for empowering the fiscal policy, increasing the quality of public expenditures, increasing the efficiency of tax system and finally decreasing the public debts into reasonable level, whilst integrating those to the public system in order to make them applicable, would be continued by a powerful government and staff who believes to this necessity.
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi; Bütçe_Türkiye; Maliye Politikası_Türkiye