Kastamonu yatırlarının sosyal bütünleşme açısından bölge halkı üzerindeki tesirleri - Kertiş, Necati (My University, 1999)
Kastamonu Yatırlarının Sosyal Bütünleşme Açısından Bölge Halkı Üzerindeki Tesirleri: Araştırmamızın konusu kutsal dışı cemaat şekillerinin(aile, kabile, cemaat, devlet) karşısında zaruri bir tavır almış olan dinin bir takım sosyolojik tezahürler meydana getirmesi hasebiyle, şeyh-mürid ilişkisi, bilgin-talebe ilişkisi üzerinde kurulan cemaatlere bakarken, özellikle yatır olgusundan meydana gelen toplumsal etkilenme, sosyal değişme, sosyal bütünlük, manevi birliktelik olup olmadığının incelenmesinde yatırların veya türbelerin rolü ya da sosyal tezahürleridir. Yatır olgusunun sosyal bünyeyi etkilemesi açısından Anadolu'da bir il olan Kastamonu örneğini seçtik. Araştırmamızda genel problem olarak Kastamonu yatırları ve velileri ile halk, esnaf ve farklı statüdeki insanların müsbet veya menfi yönde etkilenip toplumsal etkilenme arasında inanç, ibadet, dürüstlük, ticaret ahlakı, komşuluk ilişkileri, cemaat oluşturma, cinsiyet, meslek doğum çevresiyle yatır olgusu arasındaki bağlantı, ziyaret edilen zatlar, tarikatları ve halkın eski ile yeni arasındaki yatır alakası, türbe ve yatır sevenlerin birliktelik oluşturup oluşturmadıkları yönündeki tespitler, halkın dini yönden bilgilenme ve dini sohbetler yapmalarına yatır olgusunun etkileri problem olarak tespit edilmiştir. Orta Asya'daki atalar ruhu, animizm, tabiat, kaya, ağaç,tep kültlerinin türbe ziyaret fenomenindeki(görüntü) izleri araştırıldı ve 300 kişi üzerinde anket yapılıp sonuçlar tespit edildi. Hipotezlerimiz çok büyük bir isabetle doğrulanmıştır. Tezimiz 222 sayfa, 427 dipnottan oluşmaktadır.

The effects of turbehs of Kastamonu on local people with respect to social integration. The subject of my research are religion which assumes manner inevitably against unholy community forms(family, tribe, state) due to its making sociological manifestations while looking at communities depend on the relations between sheikh-disciple, scholar-student, the role or sociological manifestations of turbehs on investigations on what her there are social influence, social charge, social integrity which come in to existence especially by the fact of turbeh. I chose the sample of Kastamonu which is a country in Anatolia due to the fact of turbehs influence on social structure. The problems of the turbehs of the Kastamonu; negative or positive social influences of the turbehs of Kastamonu and saints, on common people, tradesmen, the people from different statues and connections between belief, warship, honesty, commercial ethics, the relations of neighbours, formation of communities, sex, profession place of birth and the fact of turbeh furs hormone, saints who are visited and connection between public is former and present views about turbehs the findings about whether the people who are fond of turbehs form concurrence or not, the effects of the fact of turbeh on peoples being informed about religion and their religious conversations are found in my research as general problems. The tracer of the cults of sprits of ancestors, nature, rock, tree animism in central Asia in the phenomena of visits to turbehs are investigated and taking a poll on 300 people the results one found. In the result of my research, my hypothesises are proved to be truth. My thesis includes 222 pages and 427 footnotes.
Keywords: Sosyoloji; Sosyoloji ve antropoloji; Toplum Bilimleri