Elit kürekçilerde tek ve çift kürek branşlarına göre kuvvet değerlendirilmesi - Sani, Fatih (My University, 2022)
Elit kürekçilerde tek ve çift kürek branşlarına göre kuvvet değerlendirilmesi Öğrencinin Adı: Fatih SANİ Danışman: Prof. Dr. Nusret RAMAZANOĞLU Beden Eğitimi ve Spor, Hareket ve Antrenman Bilimleri Amaç: Bu çalışmanın amacı kürek sporcularının kürek çekme esnasında ürettikleri kol ve bacak kuvvetlerinin tek ve çift kürek branşlarına göre incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Araştırmaya en az 5 yıl ve üzerinde 18-26 yaş arasında 10 çift kürekçi (yaş;21,70±3,30 yıl, boy; 184,20±6,11 cm., vücut ağırlığı; 75,28±6,78 kg., vücut kitle indeksi; 22,09±1,88 kg./ m2) ve 21 tek kürekçi (yaş;20,95±2,50 yıl, boy; 190,19±5,71 cm., vücut ağırlığı; 88,31±8,83 kg., vücut kitle indeksi; 24,45±2,53 kg./ m2) toplamda 31 lisanslı elit düzeyde kürek sporcusu gönüllü katılmıştır. Kürek çekiş esnasındaki eller ve ayaklarda üretilen kuvvetin tespiti için Oartec kürek simülasyon aleti üzerinde 500 metre mesafede çift kürek ve tek kürek simülasyonunda iki ayrı teste tabi tutulmuştur. Test esnasında bacak itme ve kol çekme kuvvetlerinin belirlenmesi için kürek simülatörünün ayaklık tabanına ve ellere giyilen eldivenlere Tekscan (F-Scan, Grip Sensor, South Boston USA) ayak ve el sensörları yerleştirilmiş olup, değerlendirmesi için yazılımları kullanılmıştır. Bulgular: Uzmanlık branşlarına göre sporcuların; çift kürek ve tek kürek çekişi esnasında eller ve ayaklarında kuvvet uygulama süresi, ortalama kuvvet, maksimal bası, ortalama bası ile ayaklarda üretilen maksimal kuvvet açısından herhangi bir istatistiksel fark bulunmamıştır. Uzmanlık branşı tek kürek çekme olan sporcuların; çift kürek çekme esnasında sağ ve sol ayakları ile tek kürek çekme esnasında iç ve dış elleri ve ayakları arasında kuvvet uygulama süresi, maksimal kuvvet, ortalama kuvvet ve iç ve dış ayakları arasında maksimal bası ve ortalama bası açısından istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Çift ve tek kürek çekme tekniği arasındaki asimetriden kaynaklanan farklılıkların elde edilen bu değerlere yansıdığı görülmüştür. rek, çift kürek çekme, tek kürek çekme, kuvvet, oartec kürek simülatörü

Strength evaluation of elite rowers according to sculling and sweep oars rowing branches Student Name: Fatih SANİ Name of Supervisor: Prof. Dr. Nusret RAMAZANOĞLU Department: Pyhsical Education and Sports, Movement and Training Sciences Objective: The aim of this study is to examine the arm and leg strengths produced by rowing athletes during rowing according to sculling and sweep oars rowing branches. Materials and methods: A total of 31 licensed voluntarily elite rowing athletes, 10 scullers (age; 21.70±3.30 years, height; 184.20±6.11 cm., body weight; 75.28±6.78 kg., body mass index; 22.09±1.88 kg./ m2) and 21 sweep oar rowers (age;20.95±2.50 years, height; 190.19±5.71 cm., body weight) 88.31±8.83 kg., body mass index; 24.45±2.53 kg./ m2) aged between 18-26 years, for at least 5 years and over, participated in the study. In order to determine the force produced in the hands and feet during rowing, the athletes were subjected to two separate tests in 500 meters Sculling and sweep oars rowing simulation on the Oartec rowing simulation tool. In order to determine the leg pushing and arm pulling forces during the test, Tekscan (F-Scan, Grip Sensor, South Boston USA) foot and hand sensors were placed on the soles of the footrest of the rowing simulator and the gloves worn on the hands holding the oar handle and their software was used for evaluation. Results: According to the branches of specialization of the athletes; During sculling and sweep oars rowing, no statistical difference was found in terms of force application time, average force, maximal pressure, average pressure and maximal force produced in the feet. Athletes whose specialty is sweep oars rowing; Statistically differences were found between right and left feet during sculling and between inner and outer hands and feet during sweep oars rowing, time of force application, maximal strength, average strength, and maximal pressure and average pressure between inner and outer feet (p<0,05). Conclusion: It has been observed that the differences arising from the asymmetry between the sculling and sweep oars rowing technique are reflected in these values. Rowing, sculling, sweep oars, force, oartec rowing simulator
Keywords: Antrenman; çift kürek çekme; force; kuvvet; kürek; Kürek Çekme; oartec kürek simülatörü rowing; oartec rowing simulator; Rowing; sculling; Su sporları; sweep oars; tek kürek çekme; Training; Water sports