Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne arşivdeki el sanatlarından sanatsal tekstillere - Usluca, Özge (My University, 2011)
19. yüzyılın ikinci yarısında başlayan endüstri devrimi ile birlikte fabrikalaşma süreci hızlanmış, teknolojik gelişimin insan hayatına girmesiyle yaşanan üretim sektöründeki gelişme, sanata ve eğitime yansıyarak yeni ifade biçimlerinin ortaya çıkmasına olanak vermiş ve yaratıcılık alanını desteklemiştir. Modern dünyanın deneyimlerini yeni biçimlerle ve yeni tekniklerle yeni görme biçimlerine dönüştürme çabasındaki sanatçı her alanda olduğu gibi tekstil tasarımı alanında da kendini göstermeye çalışmıştır. Sanayi için gereken yaratıcı tasarımcıların yetiştirilmesi eğitimin de amacı olmuştur. Bauhaus anlayışı ile kurulan tekstil sanatları bölümü, bu amacı destekleyerek sektöre hem yaratıcı hem de teknik anlamda donanımlı tasarımcılar yetiştirme hedefinde olmuştur. Günümüzün değişen ve gelişen teknolojik yenilemeleri ve sanatsal değerleri karşısında kendini canlı tutmaya çalışan tekstil sanatları bölümü, eğitimini de bu anlamda geliştirerek sektörde estetik ürünlerin tasarlanmasını amaçlamaktadır. Bauhaus’un uygulamalı eğitim sürecini özümseyen, yaratıcı ve deneysel çalışmalar yapmayı hedefleyen tasarımcı, günümüzün değişimlerine ve gereksinimlerine uygun niteliklerde ürünler ve çağdaş sanat yapıtları üretme fırsatını yakalar.

Starting the second half of the 19 century with the industrial revolution accelerated process, the introduction of technological development in the manufacturing sector, development of human life, reflected in art and education given to the emergence of new forms of expression and supported the creativity field. Experiences of the modern world, new forms and new techniques, new forms of visual artists in an effort to convert every field in the field of textile design as well as tried to show itself. The purpose of education was also required to train designers in the creative industry. The Bauhaus was founded with the understanding of the textile arts division, both creative and technical sense, this aim by supporting the sector has been the target of raising the designers featured. In today's changing and developing technological and artistic values to renew the face of the textile arts department tries to keep himself alive, improving education in this sense, the sector aims at the aesthetic design of products. Absorbs the process of practical training in the Bauhaus, creative and experimental work aimed at making the designer, according to the requirements of today's change sand captures the characteristics of the products and the opportunity to produce works of contemporary art.
Keywords: Tekstil