Sistem teorisi çerçevesinde yönetişim : iç güvenlik yönetimi üzerine iletişim modeli önerisi - Arslan, Şükrü (My University, 2025)
Sistem teorisi büyük ve karmaşık yapıların anlaşılması için bütüncül bir bakış açısı sunmaktadır. Sistemlerin iç unsurlarının tanımlanması, bu unsurların sistemle ve birbirleri ile etkileşimlerinin incelenmesi ve sistemin çevresi ile münasebetinin tahkik edilmesi için ilişki temelinde bir analiz imkânı sunmaktadır. Özellikle toplumsal sistemleri var eden ve şekillendiren unsur ilişki olduğundan, sistem analizlerinin yapılması, sistemlerin dinamik ve değişken yapılarının anlaşılması için önemli katkılar sunmaktadır. Bu araştırmada sistem teorisi çerçevesinde iç güvenlik sisteminde yönetişimi inşa etmeye yönelik normatif ve pratik önerileri kapsayan bir iletişim modeli ortaya konulmuştur. Bu çerçevede belirli niteliklere sahip, kaymakamlar ve iletişim akademisyenlerinin uzman olarak katıldığı bir Delphi çalışması yapılmıştır. Böylece her iki uzman grubunun görüş birliğinin sağlandığı bir model elde edilmiştir. Çalışmada iç güvenlik, devletin güvenliğini sağlayan büyük ve karmaşık bir açık sistem olarak tanımlanmıştır. Sistemin girdi (bilgi alma) ve çıktı (bilgi verme) süreçleri incelenmiştir. İç güvenlik sisteminin iletişimi üç ortamda gerçekleşmektedir. Halkla ilişkiler, bu ortamlarda iletişimi yönetme sorumluluğunu üstlenmektedir. Birinci ortamda iç güvenlik sisteminin alt unsurları olan iç paydaşlar bulunmaktadır. Sistemin dış paydaşları ise, sistemi girdileri ile etkileyen ve çıktılarından etkilenen veya sisteme katılımı sağlanması gereken unsurları barındırmaktadır ve sistemin ihtiyacı olan bilginin bulunduğu üçüncü iletişim ortamını oluşturmaktadır. İkinci iletişim ortamı birinci ortam ve ikinci ortamın ilişkisini inşa eden iletişim araç ve yöntemlerinden oluşmaktadır. Halkla ilişkiler birinci ve üçüncü ortamdaki bilgi akışını sağlamak için ikinci ortam unsurlarından yararlanmaktadır. Halkla ilişkiler, bilgi alma ve geribildirim fonksiyonları ile sistemde negatif entropi niteliği taşıyacak olan bilgileri sağlamaktadır. Bilgi alma, sisteme faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli girdileri oluştururken aynı zamanda paydaş katılımını sağlamaktadır. Geribildirim mekanizmaları ise sisteme destek ve talep girdisi sağlayarak, sistemin çevresi tarafından olumlu ve olumsuz karşılanan karar, politika ve uygulamaları konusunda girdi sağlamaktadır. Sistemin çevresini analiz etmesi, tanıması ve kendini bu yönde düzenleyerek meşru bir düzlemde varlığını sürdürmesi, bilgi alma sürecinin bir sonucu olarak sistemin çevresine uyum sağlama yeteneğini ifade etmektedir. Halkla ilişkiler, sistemin iletişim çıktılarını da yönetmektedir. Sistemin çevresine bilgi verme mekanizmaları şeffaf bir yönetimi sağlamakta ve sistemin dış çevre tarafından anlamlandırılması, meşruiyetini sağlaması, güvenlik algısının yönetimi, beklenmedik baskılara (krizlerin) yönelik iletişim stratejilerinin uygulanması ve aynı zamanda paydaşlar için bir negatif entropi yaratılması gibi süreçleri inşa etmektedir.

Systems theory offers a holistic perspective for understanding large and complex structures. It provides an analysis framework based on relationships to identify the internal elements of systems, examine their interactions with each other and with the system itself, and investigate the system’s interaction with its environment. Since relationships are the elements that create and shape social systems in particular, conducting system analyses makes significant contributions to understanding the dynamic and variable structures of systems. In this research, within the framework of systems theory, a communication model that includes normative and practical recommendations for constructing governance within the internal security system has been developed. In this context, a Delphi study was conducted with the participation of district governors and communication scholars who possess specific qualifications and serve as experts. Thus, a model reflecting the consensus of both expert groups was obtained. In the study, internal security is defined as a large and complex open system that ensures the security of the state. The system's input (information acquisition) and output (information dissemination) processes were examined. Communication within the internal security system occurs in three environments. Public relations assumes responsibility for managing communication within these environments. In the first environment are the internal stakeholders, which are the sub-elements of the internal security system. The external stakeholders, who influence the system through inputs, are affected by the outputs or need to be engaged with the system, constitute the third communication environment where the information required by the system resides. The second communication environment consists of communication tools and methods that build the relationship between the first and third environments. Public relations utilize elements of the second environment to enable the flow of information between the first and third environments. Through its information acquisition and feedback functions, public relations provide information that carries the quality of negative entropy for the system. Information acquisition generates the necessary inputs for the system to sustain its operations while also ensuring stakeholder participation. Feedback mechanisms, on the other hand, provide support and demand inputs to the system, offering information on decisions, policies, and practices that are either positively or negatively received by the environment. Analyzing and understanding its environment, and adjusting itself accordingly to maintain legitimate existence, express the system’s ability to adapt to its environment as a result of the information acquisition process. Public relations also manage the system’s communication outputs. Mechanisms for disseminating information to the environment ensure transparent governance, enable the system to be interpreted and legitimized by the external environment, manage security perceptions, implement communication strategies for unexpected pressures (crises), and simultaneously create negative entropy for stakeholders.
Keywords: Communication; Governance; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Internal Security; İç Güvenlik Systems Theory; İletişim; Public relations; Sistem Teorisi; Yönetişim