THE FUTURE OF THE CUSTOMS UNION BETWEEN TURKEY AND THE EU IN THE CONTEXT OF THE TRADE POLICY AGENDA OF THE EU* - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Türkiye son yıllarda Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecinde zorluklar yaşamaktadır. Türkiye ve AB arasında yaklaşık yirmi yıldır yürürlükte olan Gümrük Birliği'nin geleceği, hiç olmadığı kadar bulanıklaşmıştır. Bu durumun temel nedeni, AB'nin dış ticaret politikasındaki keskin değişim ve AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının sayısının artmakta olmasıdır. Gümrük Birliği, Türkiye ekonomisindeki sektörlere farklı şekillerde etkili olmuş, ancak 2006 yılında AB'nin "Küresel Avrupa" dış ticaret politikasını açıklamasının ardından Türkiye ekonomisi için önemli bir zorluk haline gelmiştir. Türkiye, AB'nin bu politikası sonucunda ciddi bir ticaret sapması tehlikesi yaşamaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak, Türkiye dış ticaret politikalarını AB'nin anlaşma yaptığı üçüncü ülkelerle müzakere etmek ve ortak zeminde buluşma ve karşılıklı avantaj elde edilecek şekilde anlaşma yapmak yönünde yeniden şekillendirmiştir.Bu makalenin amacı Gümrük Birliği'nin önündeki zorlukları incelemek, bu zorlukların neden ve sonuçlarını analiz etmek ve bu durumdan en az zararlı çıkabilmenin olası yollarını tartışmaktır. Bu bağlamda Türkiye'nin güncel dış ticaret politikalarının dış ticaretteki ve gümrük gelirlerindeki azalma riskine karşı ne ölçüde etkili olduğu tartışılmaktadır. Türkiye'nin dış ticaret politikası AB entegrasyonu bağlamında incelendikten sonra AB'nin aktif serbest ticaret anlaşması politikasının Türkiye'nin dış ticaretine olumsuz etkileri tartışılmakta ve Türkiye'nin bu duruma karşı hazırlıksız olduğu, hatalı dış ticaret politiaksı örnekleri bağlamında açıklanmaktadır. Makale yöntem olarak karşılaştırmalı politika analizine dayanmakta ve tarife oranlarındaki azaltmalar ve anlaşma kapsamları AB ve Türkiye'nin aynı partner ülkeyle yapılan serbest ticaret anlaşmalarında incelenmektedir. Bu karşılaştırmaların ışığında Gümrük Birliği'nin geleceği tartışılmaktadır.

In the recent years, Turkey has been experiencing difficult times in the context of its perspectives on European integration. The future of the Customs Union between Turkey and the EU, which has been in effect for almost two decades, is blurrier than ever. The main reason of this is the sudden shift in the trade policy of the EU and the proliferation of EU's free trade agreements with third countries. During its implementation, the Customs Union with the EU had diverse effects in different sectors in Turkey, but after the EU announced its new trade policy "Global Europe" in 2006, Customs Union suddenly became a significant challenge for the Turkish economy. The shift in the trade policy of the EU has been alarming news for Turkey, where Turkey has faced a serious problem of trade deflection. As a consequence, Turkey has committed itself to taking the necessary measures and negotiating agreements on a mutually advantageous basis with the countries concerned.The aim of this paper is to discuss the challenges of the Customs Union, the reasons and consequences of these challenges, possible ways to cope these hardships in the future and the effectiveness of Turkey's recent trade policies against possible losses in trade and customs revenues. After explaining the external trade policy of Turkey in the context of European economic integration, the paper discusses the negative consequences of the aggressive FTA strategy of the EU to Turkey's trade, and finally shows the unpreparedness of Turkish trade policy makers to this situation with examples of fallacious trade policy decisions. The methodology of the paper is mainly based on the policy analysis of case studies of the FTAs of both Turkey and the EU with common partners, by the comparison of tariff concessions and FTA coverage. In the light of the case studies, the future projections about the Customs Union agreement will be discussed.
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN DIŞ TİCARET POLİTİKASI GÜNDEMİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE - AB ARASINDAKİ GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GELECEĞİ
Keywords: İktisat; İşletme