Bunsen beki ve spektral analizinin doğuşu ve Türkiye'de tanıtılması - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Onsekizinci yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da ve İngiltere’de aydınlatmada kullanmak üzere havagazı üretilmeye başlanmış ve bu gazın borular ile dağıtımı neticesinde, ondokuzuncu yüzyılda Avrupa şehirlerinde gaz lambalarının kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Ondokuzuncu yüzyılın önde gelen kimyagerlerinden Robert Wilhelm Bunsen (1811–1899), sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, spektral analiz kanunlarını ortaya koymuş olmanın yanı sıra, laboratuar araç-gereçleri icad etmede ve geliştirmede özellikle başarılı bir kimyagerdi. Geliştirdiği ekipman içinde gaz analiz gereçleri, fotometreler ve Bunsen beki olarak tanıdığımız bek de bulunuyordu. Bunsen’in Peter Desaga ile geliştirdiği bekin çalışma prensibi, hava ile havagazının yanma öncesinde karışmasıydı. Bunsen, Heidelberg’deki laboratuarını bu bekler ile donatmış ve tarifini ilk defa 1857 yılında yayımlamıştır. Bunsen beki, kimyada yeni araştırmalara yol açmış, Bunsen ve Gustav Kirchhoff, bu bek sayesinde spektral analiz tekniğini bulmuş ve geliştirmişlerdir.Spektroskopi ve Bunsen beki, Türkiye’de ilk defa Kırımlı Dr. Aziz İdris Bey (1840–1878) tarafından tanıtılmıştır. Dr. Aziz Bey, Kimya-yı Tıbbi (Istanbul 1871) adlı eserinde spektral analize yaklaşık 10 sayfa ayırmıştır. Bu bildiri, Aziz Bey’in Bunsen beki ve spektral analiz hakkında söylediklerini ve kitabında bu konuda kullandığı terminolojiyi incelemektir.

Work undertaken to produce and use coal gas for lighting in France and England in the second half of the 18th century was followed by its dissemination through pipes and the wider use of gas lamps in the early 19th century in major European cities. Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899), a leading chemist of the 19th century, discovered Caesium and Rubidium elements, laid down the laws of spectral analysis, and was especially successful in inventing and developing laboratory equipment such as gas analysers, photometers and the Bunsen burner. His idea of mixing air and coal gas before the combustion was the basis of the Bunsen burner, which he developed together with Peter Desaga. Bunsen soon equipped his laboratory in Heidelberg with such burners and first described it in an article dated 1857. The Bunsen burner furthered the research in chemistry and led to the birth of spectral analysis, that Bunsen developed together with Gustav Kirchhoff in Heidelberg. Spectroscopy and the Bunsen burner was first introduced in Turkey by Dr. Aziz İdris Bey (1840 -1878) who devoted about 10 pages to spectral analysis in his book Kimya-yı Tıbbi (Medical Chemistry, Istanbul 1871). The present paper aims to examine the information 'Crimean' Aziz Bey gives about spectral analysis, the Bunsen burner, and the terminoloy he employed in his book.
The Bunsen burner, the birth of spectral analysis and their introduction to Turkey
Keywords: Tarih