Gebelikte konstipasyonun değerlendirilmesi - Gündüz, Gaye (My University, 2002)
Gebelik kadın için doğal fizyolojik bir olaydır. Gebelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi gastrointestinal sistemde de bazı değişiklikler olur. En önemli değişme; progesteron hormonunun artmasına bağlı olarak ortaya çıkan genel düz kas gevşemesidir. Bu durum bağırsaklarda motiliteyi azaltarak, kolonda besinlerden su absorbsiyonunu arttırır. Gebeliğin ilerlemesi ile büyüyen fetüs ve uterus; intraabdominal basıncı arttırmakta ve defekasyonu zorlaştırmaktadır. Gebelikte alınan demir preparatları da defekasyonun zorlu olmasına yol açmaktadır. Bu nedenlerle konstipasyon, özellikle gebeliğin son trimasterinde sık karşılaşılan ve gebeyi rahatsız eden bir durumdur. Araştırmamız, gebelikteki konstipasyonun ne ölçülerde olduğunu; konstipasyonun gebelik, travay ve doğum sonrasındaki etkilerini saptamak, gebelikte konstipasyonu tanılama ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve prospektif olarak planlanmıştır. Araştırmamızın evrenini SSK Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi'ne 01.07.2001- 01.09.2001 tarihleri arasında başvuran, 18-35 yaşları arasında olan, 28.gestasyon haftasında veya daha ileri gebeliği olan, çoğul gebeliği olmayan, önemli bir sağlık sorunu olmayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 150 gebe kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; literatür bilgisine dayanılarak araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu ve konstipasyon durumunu belirlemek için Gebelikte Konstipasyonu Tanılama Ölçeği (GKTÖ) kullanılmış, GKTÖ'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapışmıştır. Veriler; yüzdelik, ortalama, standart sapma, Cronbach (a) tutarlılık katsayıları, test- retest korelasyonları, pearson korelasyon dağılımı, t testi ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızdaki olguların; prenatal dönemde problem yok/ çok az problem grubundaki %51.3 (n=77) oranının, postpartum dönemde %39.3 (n=59)' e düştüğü; prenatal dönemde biraz ciddi problem/ ciddi problem grubundaki %2.8 (n=4) oranının, postpartum dönemde %16.8 (n=25)' e yükseldiği saptanmıştır. Sonuç olarak; gebelik döneminde özellikle gebeliğin III. trimasterinde konstipasyonun sık karşılaşılan ve gebeleri rahatsız eden bir durum olduğu; GKTÖ'nin konstipasyonu tanılamada güvenilir bir araç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

THE CONSTIPATION ASSESSMENT FOR PREGNANCY Pregnancy is a natural physiologic situation for women. During pregnancy, changes happens in gastrointestinal system as in whole body. Most important difference is generalized smooth muscle relaxation due to increased progesteron hormone. This stuation also effects the intestines and increases water absorbtion from colon by decreasing motility. Growing fetus and uterus increase intraabdominal pressure and make defecation difficult. Iron preparates taken during pregnancy causes difficult defecation too. Because of these reasons, constipation is an usual problem during last trimaster and is a disturbing problem for the pregnant. Our research is planed to, degree of constipation in pregnancy, to defect the effects of constipation in pregnancy & treatment & labor, to defect the quality of connection of constipation in pregnancy. Center of our research is made up of iso volutary pregnant women who appliced SSK. Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi between 01.07.2001-01.09.2001. they were between 18-25 years old, at 28 gestational week or at later gestational ages, no multiple pregnancy and no important health problems. In gathering the infos, infobox formed by researchers knowledge and GKTÖ is used to understanding the stage of constipation, had made the studies of the validity and the reliability of GKTÖ. Results are corrected by persentage, Cronbach (a), test-retest, correlation and pearson correlation distribution, t test also analyzing oneway variance. Cases in our search, patients in no or minimal problem group decreases the percentage from 51.3 to 39.3 is postpartum periods and avage the same period, patients is moderately severe to severe problems group increases the persentage from 2.8 to 16.8 in postpartum period. As a result, in the whole pregnancy, especialy the III. trimaster, constipation seen frequent and has had effects on pregnants, it's thought to be that GKTÖ is easy marker for dedection constipation is used reliablly.
Keywords: Gebelik; Gebelik ve doğum; Hemşirelik-Doğum Ve Kadın Hastalıkları; İnsan fizyolojisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Üreme gelişme ve olgunlaşma