Genel ve Yerel Seçimlerin İMKB'de Oluşturduğu Fiyat Anomalisinin Sinyal Yaklaşimi ile Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Yatirimcilarin psikolojisi; seçimler, ailesi, kültürel yaşamlari, dini inançlari, hava durumu gibi bazi faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörler nedeniyle, her yatirimci farkli önceliklere sahiptir. Fakat insan psikolojisi ile ilgili kaybetme korkusu, sorgulama, karar güçlüğü gibi bazi faktörler tüm yatirimcilar için ortak faktörlerdir. Son yillarda yapilan hisse senedi fiyatlari ile ilgili çalişmalarda, etkin piyasalar teorisine ters düşen birçok "anomali"nin varliği ortaya konulmuştur. Etkin piyasalar hipotezi ile uyuşmayan bu gözlemler, literatürde "anomali" olarak adlandirilmaktadir. Anomalileri "mevsimsel anomaliler" ve "fiyat anomalileri" olmak üzere ikiye ayirmak mümkündür. Bu çalişmada politik riskin unsuru olan, genel ve yerel seçimlerin İMKB100 endeksi getirisi üzerindeki etkisi araştirilmiştir. Böylece seçimler ve fiyat anomalisi arasindaki bağlantinin kurulmasi amaçlanmiştir. Metodoloji olarak ise, parametrik olmayan bir tahmin yöntemi olan "sinyal yaklaşimi" metodolojisi uyarlanmiştir.

The psychology of investors is influenced by various factors such as elections, their families, cultural lives, religious beliefs, or the weather. Because of these factors, each investor has different priorities. However, some factors related to human psychology, such as the fear of losing, questioning, difficulty in decision making, are common to all investors. In studies carried out in recent years on share prices, the presence of an 'anomaly' that clashes with the effective market theory was uncovered. These observations that do not comply with the effective markets hypothesis are named as 'anomalies' in literature. It is possible to separate these anomalies into two groups as "seasonal anomalies" and "price anomalies". In this study, the effects of the general and local elections, a political risk factor, on the Istanbul Stock Exchange 100 index revenue. In this way, it was intended to establish a tie between the elections and the price anomalies. As methodology, the "signal approach" methodology, a non-parametric method of prediction, was used.
Analysis of Price Anomalies in ISE Generated by General and Local Elections with Signal Approach
Keywords: İşletme Finans; İktisat