İnorganik katkılı poliüretan kompozitler - Karadoğan, Betül (My University, 2015)
İNORGANİK KATKILI POLİÜRETAN KOMPOZİTLER Kompozitler, en az iki farklı fazın makro seviyede bir araya getirilmesi ile üretilen ve bileşenlerin üstün özelliklerini içeren malzemelerdir. Kompozit malzemeler; düşük yoğunlukta yüksek rijitlik ve mukavemete, yüksek yorulma performansına, mükemmel korozyon direncine, yüksek sıcaklık kapasitesine ve iyi bir termal iletkenliğe sahip olmasının yanı sıra estetik görünüme sahip oldukları için kullanım alanları gitgide artmaktadır. Deniz, havacılık, otomobil sanayii, uzay uygulamaları, spor malzemeleri gibi birçok uygulama alanına sahiptir. Poliüretan maddeler ise hem termoset hem de termoplastik yapıda tekrar tekrar işlenebilen ürünlerin elde edilebilmesine olanak sağlar. Yapısını oluşturan poliol ve izosiyanatlar sayesinde istenilen özelliklerde çok çeşitli ürünler geliştirilebilmektedir. Poliüretan malzemelerin başlıca avantajları; hafif ve dayanıklı olmaları, ısı ve elektrik yalıtımı sağlayabilmeleri, korozyon dayanımına sahip olmaları ve çarpışmalarda sönümleme etkisi göstermesidir. Aynı zamanda poliüretan malzemelerin kolay alevlenebilme özelliği de vardır. Bu tez çalışmasında termoplastik poliüretan içerisine kolemanit, baryum metaborat, boron nitrid ve baryum titanyum oksit katkılanması ile kompozit filmler hazırlanmıştır. Hazırlanan kompozitler ile kolay alevlenebilen termoplastik poliüretanın termal kararlılığı arttırılmış ve mekanik özellikleri geliştirilmiştir. Hazırlanan kompozit filmlerin termal özellikleri termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ile incelendi. Mekanik özellikleri tensilon, yüzey ıslanabilirliği temas açısı cihazları ile analiz edildi. Kimyasal yapıları fourier transform infrared spektroskopisi (FTIR) ile karakterize edildi. Yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskopu (SEM) ile incelendi.

INORGANIC ADDITIVE POLYURETHANE COMPOSITES Composites are materials that are made up of at least two phases coming together at micro level and contains the superior properties of its components. Composite materials area of usage gradually increases because of their high stiffness and strenght at low density, perfect resistance to corrosion, high temperature capacity, good thermal conductivity and aesthetic appearance. Application areas include; marine, aviation, automobile industry, space and sports equipments. Polyurethane materials gives ability to produce reprocessable products with thermoset and thermoplastic structures products. Because of the polyol and isocyanates that forms its structure, it is possible to obtain a variety of products with the desired properties. Being light and resistant, allowing heat and electrical insulation, being resistant to corrosion and showing damping properties in collisions are the advantages of polyurethane materials. Furthermore, polyurethane materials are easily flamable. In this thesis study, composite films were prepared by doping colemanite, barium metaborate, boron nitride and barium titanium okside into thermoplastic polyurethane. Thermal stability were increased and mechanical properties were developed for easily flammable thermoplastic polyurethane with the prepared composites. Thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC) were used to analyze the thermal properties of the prepared composite films. Mechanical properties were measured using tensilon, surface contact (wetting) angle devices. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and Scanning electron microscope (SEM) were used to analyze chemical structure and surface morfology of the composites, respectively.
Keywords: Fizikokimya; Kimya