İsrail-Filistin çatışması : İsrail’in Filistinlilere yönelik güvenlik politikasında devamlılık ve değişim (1948-2008) - Balpınar, Zafer (My University, 2011)
Bu çalışma İsrail’in Filistinlilere yönelik güvenlik politikasını, Arap devletleriyle mücadele ve genel güvenlik politikasından ayrıştırarak ele almayı amaçlamıştır. Bunu yaparken İsrail ile Filistin tarafları arasındaki çatışmanın temel sorunsalını oluşturan silahlı mücadele, sınırlar, toprak, yerleşim yerleri, mülteciler ve Kudüs temaları kullanılmıştır. Çatışmanın temel nedeninin Filistin toprağında varolma ve varlığını sürdürme çabası ile bu çaba doğrultusunda izlenen politikalar olduğu esas alınmıştır. Süreç incelenirken, İsrail’in politik duruşu, güvenlik uygulamaları, uygulama-tema/ tema-güvenlik politikası ilişkisi irdelenmiştir. Süreç incelemesinden elde edilen bulgular İsrail’in Filistinlilere yönelik güvenlik politikasının tanımlanmasında kullanılmıştır. Bu çerçeve dahilinde uygulanan politikanın İsrail-Filistin çatışması bağlamında İsrail’in güvenlik taleplerine cevap verip vermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Dizin Terimleri: İsrail, Filistin, İsrail-Filistin Çatışması, İsrail’in Güvenlik Politikası.

This study aimed at dealing with Israel’s security policy by decomposing the policy regarding Palestines from the fight against Arab states and general security policy. While executing this study, the themes of armed conflict, boundaries and territory, Jewish settlements, Palestinian refugees and Jerusalem were examined as basic issues of the conflict between parties. The basic reason of the conflict were predicated on Jewish existance and survivability in Palestine territory. When analyzing the policy process; Israel’s political stance, security practices, practice-theme/ theme-security policy correlations were considered at length. The findings provided from the process examination were used to describe Israel’s security policy towards Palestinians. Within this framework, It was tried to ascertain whether the applied-policy is productive for Israel’s security demands in context of Israel-Palestine conflict. Key Words: Israel, Palestine, Israel-Palestine Conflict, Israel’s Security Policy.
Keywords: Filistin _Dış İlişkiler_İsrail; Filistin Sorunu; İsrail_ Dış İlişkiler_Filistin