Delhi Türk Sultanlığı’nda ordu (1206-1414) - Kansoy, Umut (My University, 2018)
Tezde “Delhi Türk Sultanlığı’nda Ordu (1206-1414)” konusu incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma önsöz, kaynaklar, giriş, beş bölüm, sonuç, kaynakça, ekler ve özetten oluşmaktadır.Giriş kısmında tez konusunun önemi, amacı, sağladığı faydalar ve tezin akademik alanda dolduracağı boşluk ele alındı. Delhi Türk Sultanlığı’nın kısa tarihçesi verildi. Delhi Türk Sultanlığı ve diğer Türk-İslâm devletleri ordularının karşılaştırmalı olarak incelenmiş olmasının gerekçesi, önemi ve faydaları açıklandı. Birinci bölümde; gulamlar, yardımcı birlikler, ordudaki ırkların kökenleri, mevcutları ve birbirlerine göre konumları ve askerlerin eğitimleri konuları araştırıldı.İkinci bölümde; Dîvân-i ‘Ârız ve bu bakanlık ile askerî iktâ sahiplerinin ilişkileri, Dîvânı Berîd, ordudaki temel rütbeler, sınıflar ve ordu pazarı bunlara ilaveten saray, diyanet ve adalet teşkilatları içerisindeki askerî görevliler konuları incelendi.Üçüncü bölümde; ordunun eğitimi, iâşesi, sevki ve savaş idaresi (strateji, taktik, hile vb.), ordu gelenekleri, ordu ve para konuları tetkik edildi.Dördüncü bölümde; doğal, hafif ve ağır silahlar, askerî kıyafet ve zırhlar, diğer savaş techizatları, gemiler, kaleler ve şehir surları konuları incelendi.Beşinci bölümde; ordu hizmetindeki muharip savaş hayvanlarından atlar, filler ve sığırların temini, bakımı, beslenmesi, eğitimi, meziyet ve kusurları ve savaşta kullanılmaları, filleri alt etme yöntemleri, ordu nakliyatı ve haberleşmesinde kullanılan hayvanlar, ordunun sürek avlarında istifade ettiği av hayvanları ile hayvanların kundaklama vasıtası olarak kullanılması konuları ele alındı.Sonuç kısmında Delhi Türk Sultanlığı ordusu hakkında yapılan tespitler

olarak ortaya konmuştur. Ayrıca tezde kullanılan Türk-İslâm devletleri ordularını bir arada ve karşılaştırmalı olarak inceleme metodunun, önemi ve yararları anlatılmış ve çalışmanın taşıdığı önem ortaya koyulmuştur. ABSTRACT In this thesis, the subject of Army in Delhi Turkish Sultanate has been studied. The study consists of a preface, sources, introduction, five parts, a conclusion, references, appendices and summary.In the introduction part, the importance, aim, use of the study and the place it will cover in academic field have been discussed. A short history of Delhi Turkish Sultanate has been narrated. Finally, the aim, importance and advantages of studying the armies of Delhi-Turkish Sultanate and other Turkish-Islamic states comparatively have been explained.In the first part, ghulams (slave soldiers), supporting military troops, the origin of the races in the army, total numbers and positions of them towards one another and also the training period of the soldiers have been deal twith.In the second part, Dîvân-i ‘Ârız and the relation between this ministry and the military iqta-holders, Dîvân-i Berîd, basic positions and classes in the army, army market, together with the military officials in the palace as well as in the judicial organization and religious affairs have been examined.In the third part, the training, subsistence and managament of the army besides war administration, army and finance system of the army staff have been examined.In the fourth part, natural, light and heavy weapons, military clothing and armours apart from other war equipment, ships, fortresses and city walls have been examined.In the fifth part, the supply, maintenance, subsistence and training of the horses, elephants and cattle exploited in the service of the army in battles, have been analysed. In addition, the qualifications and failures of these animals as well as making use of them in battles; strategies to defeat the elephants; animals utilized in the transport, communication and battues and finally the animals being used as a means of arsoning have been explored.
Keywords: Animals of Ware; Armour; Army; Army Market; Army Organisation; Askeri Teşkilat; Battle Animals; Berid Teşkilatı; Delhi; Delhi Turkish Sultanate; Delhi Turkish Sultanate-- War strategies; Delhi Turkish Sultanate, (1206-1290); Delhi Türk Sultanlığı; Delhi Türk Sultanlığı- Askeri teşkilat; Delhi Türk Sultanlığı, (1206-1290); Element of Human; Goverment and policies, 1206-1414; Hindistan; History; Huntıing for Army Training; India; İnsan Unsuru; Kimyasal Madde Kullanımı; Military organization; Ordu; Ordu Eğitiminde Av; Ordu Pazarı; organisation of Post; Psikolojik Harp; Savaş Hayvanları; Savaş Hileleri; Savaş stratejileri; Silahlar; Siyaset ve yönetim, 1206-1414; Tarih; Turks; Türkler; Use of Chemical Material; Use of Poisons; Woponary; Zehir Kullanımı; Zırhlar Delhi Army