Kripto paraların karapara aklama yöntemi olarak kullanılması - ÇAKIR, KERİM (My University, 2021)
Ekonomi ve finans dünyasındaki gelişmelere paralel olarak, suç işleyerek gelir elde eden kimseler karaparayı kripto para birimleri aracılığıyla aklamaya başlamıştır. Kripto para birimlerinin kendine özgü bir varlık değerinin bulunması ve uçtan uca şifreleme yöntemi ile transfer edilebilme imkanı, son yıllarda suç gelirlerinin nakde çevrilmesinde kripto para birimlerinin tercih edilme sebebi olmuştur.Karapara aklama, yeni aklama yöntemleri ile sürekli gündemde olan bir suç tipidir. Bu çalışmanın konusunu da karapara aklama yöntemlerinden biri haline gelen kripto paralarla karapara arasındaki ilişki oluşturmaktadır. Suç işlenerek elde edilen malvarlığı değerlerine bugün itibariyle sanal malvarlığı olarak kripto paralar da dahildir. Kripto para birimlerinin anonim ve küresel olması, merkezi bir otoriteye tabi olmaması karapara aklamayı kolaylaştırıcı özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda da kripto para birimlerinin karapara aklamayı kolaylaştırıcı özellikleri, kripto para dolandırıcılığı ve hırsızlığı gibi karapara aklama suçunun varlık sebebi olan öncül suçlar ve bu suçlardan elde edilen gelirlerin Türk Ceza Kanunu’nun 282’nci maddesinde düzenlenen karapara aklama suçuna konu olması incelenecektir.

In parallel with the developments in the world of economy and finance, people who earn income by committing crimes have started to launder money through cryptocurrencies. Cryptocurrencies have a unique asset value and the possibility of transferring them with end-to-end encryption method has been the reason why cryptocurrencies are preferred in cashing the proceeds of crime in recent years.Money laundering is a type of crime that is constantly on the agenda with new laundering methods. The subject of this study is the relationship between crypto money, which has become one of the money laundering methods, and money. As of today, cryptocurrencies as virtual assets are included in the assets obtained by committing crimes. The fact that cryptocurrencies are anonymous and global and not dependent on a central authority are the features that facilitate money laundering. In our study, money laundering facilitating features of cryptocurrencies, precursor crimes such as crypto money fraud and theft, which are the reason for the existence of money laundering crime, and the revenues obtained from these crimes will be examined in the money laundering crime regulated in Article 282 of the Turkish Penal Code.
Using cryptocurrencies as a money laundering method
Keywords: Karapara Aklama; Kripto Para; Suç Geliri; Bitcoin; Blokzincir; Money Laundering; Cryptocurrency; Proceeds of Crime; Blockchain