Konsept mağaza tasarımında iç mekan tasarım yöntemleri - Gül, Ali Can (My University, 2022)
Yedi bölümden oluşan bu araştırmanın amacı, giyim mağazalarında rekabetle birlikte gelişen konsept mağazaların oluşumlarındaki tasarım yöntemlerinin irdelenmesine dayanmaktadır. Alışveriş kavramı insanoğlunun elinde olmayan ürünlere ve malzemelere ihtiyaç duymasıyla başlamıştır. Yaşam çevremizde alışveriş görsel ve deneyimsel anlamda büyük bir yer tutmaktadır. Endüstriyel devrim ile birlikte tüm alanlarda büyük gelişmeler yaşanmış insanların alışveriş tecrübeleri değişip gelişmeye başlamıştır. İnsanların yaşam çevrelerindeki sosyal ve kültürel değişikliklerle birlikte satış alanları da her geçen gün değişmiş ve gelişmiştir. Mağazalar olarak tanımladığımız bu mekanlar alışveriş eylemi haricinde bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, sosyal iletişimin ve etkileşimin kurulduğu mekanlar haline gelmiştir. Sürekli artış gösteren tüketim oranları ve tüketicilerin sosyalleşme isteği günümüz alışveriş yapılarını şekillendirmiştir. Tüketimdeki artış ile birlikte sertleşen rekabet ortamı, markaları benzerlerinden farklılaşmaya, müşterilerine diğer markaların sunduğu alışveriş deneyiminden daha heyecan verici ve tutarlı bir deneyim sunmaya mecbur bırakmıştır. Günümüzde rekabetle birlikte markalar ayrışabilmek için mağazalarını belirli konsept ve hikâye üzerine kurgulayarak müşterilerine farklı mekanlarla ulaşmayı hedeflemektedirler. Konsept mağazalar ile birlikte müşterilerin mağazadaki bulunma süreleri konfor alanları genişlemiştir. Tez kapsamında mağaza tasarımında kullanılan tasarım yöntemlerinin konsept mağaza tasarımında hangi başlıklar üzerinden yapıldığı incelenmiştir. Bu bağlamda konsept giyim mağazalarında iç mekân tasarım yöntemleri örnek üzerinden incelenmiş ve analizler yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde tez çalışması hakkında giriş konu içeriği, amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümünde mağazanın tanımı tarihçesi, türlerine, konumlarına, özelliklerine ve yapısal unsurlarına göre çeşit ve başlıkları hakkında bilgiler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, mağaza tasarımına etki eden unsurlar kapsamlı bir şekilde beş başlık altında kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Ek olarak, mağaza tasarımına etki eden fiziksel, duyusal, kavramsal, engelli erişim olanakları gibi unsurlar ve pandemi ile değişen mağazacılıktaki etkileri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise konsept ile mağazacılık arasındaki ilişkiyi oluşturan marka kimliği ve konseptin oluşumu tanımlanmış, işlevsellik ile konsept bağlamı araştırılmıştır. Beşinci bölümde ise konsept giyim mağazalarındaki tasarım yöntemleri form, konstrüksiyon, malzeme, ergonomi, renk-ışık, aydınlatma ve iklimlendirme başlıkları kullanılarak konsept mağaza tasarım yöntemleri açıklanmıştır. Altıncı bölümde Dolce&Gabbana markasının Seul’de bulunan konsept mağazası tasarım yöntemlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın sonuç bölümünde incelenen örnek ile birlikte tasarıma etki edene tasarım yöntemleri tespit edilmiş ve etkisinden bahsedilmiştir.

Main purpose of this thesis, which consists of seven chapter, is the examination of design methods in the formation of concept store, which emerged as a result of the increasing competition in retail sector. The concept of shopping began with the need for products and materials that are not in the hands of human beings. Shopping has a great place in our living environment visually and experientially. With the industrial revolution, great developments have been experienced in all aspects of life, and the shopping experiences of people have changed and started to develop. Along with the social and cultural changes in people's living environments, sales areas have also changed and developed day by day. These places, which we define as stores, have become places where information and experiences are shared, social communication and interaction are established, along with shopping. The ever-increasing consumption rates and the desire of consumers to socialize have shaped today's shopping environments. The competitive environment, which has become tougher with the increase in consumption, has forced brands to differentiate from other brandsand to offer their customers a more exciting and consistent shopping experience than other brands offer. Today, with the competition, brands aim to reach their customers with different venues by building their stores on a certain concept and story in order to differentiate themselves. With the concept stores, the length of stay of the customers in the store has increased and their comfort areas have expanded. Within the scope of the thesis, the design methods used in the store design were examined on which several headings in the concept store design. In this context, interior design methods in concept clothing stores were examined and analyzed. In the first chapter of the thesis explains the content, purpose, scope and method of the research. The definition of the store, its history historical development, its types, locations, features and structural elements are explained in the second chapter. In the third chapter, the factors affecting the store design are explained in detail under five headings. In addition, factors which affect the store design such as physical, sensory, conceptual, disabled access opportunities and their effects on the changing merchandising with the pandemic are explained. In the fourth chapter, the brand identity and the formation of the concept, which form the relationship between the concept and merchandising, are defined, and the functionality and the concept are investigated. In the fifth chapter, concept store design methods are explained by using the design methods in concept clothing stores, form, construction, material, ergonomics, color-light, lighting, and air conditioning. In the sixth chapter, the concept store of Dolce&Gabbana in Seoul has been examined according to the design methods. In the conclusion part of the research, together with the sample examined, the design methods affecting the design were determined and its effect was mentioned.
Keywords: Clothing Stores; Concept Stores; Design in Concept Stores; Fine arts education; Giyim Mağazaları; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; Interior Design Methods; İç Mekan; İç mimari; Konsept Mağazalar Store; Konsept Mağazalarda Tasarım; Mağaza; Mağaza Konsepti; Mağaza Tasarımı; Store Concept; Store Design; Tasarım Yöntemleri