15-16 yaş erkek basketbolcularda sabit ve sabit olmayan yüzeylerde yapılan denge antrenmanlarının denge ve pas performansı üzerine etkisi - Fişek, Tolga (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmada, 15-16 yaş erkek basketbolcularda sabit ve sabit olmayan yüzeylerde uygulanan altı haftalık iki farklı denge antrenmanlarının; denge, pas hızı ve pas isabet performansına olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, en az 3 yıldır basketbol oynayan 25 erkek basketbolcu (15,57±0,52 yaş/ yıl) katılmıştır. Araştırmada ön-sontest deneysel desen kullanılmıştır. Sporculara altı haftanın öncesinde ve sonrasında; antropometrik ölçümlerin (vücut ağırlığı, boy, kol ve bacak uzunlukları) yanı sıra; pas isabet, pas hızı, alt ve üst ekstremite denge (Y-Denge Testi) ve üst ekstremite stabilite testleri yapılmıştır. Sporcular, sabit olmayan yüzey (SOY;n=13) ve sabit yüzey (SY;n=12) olarak homojen 2 gruba ayrılmıştır. Tüm sporcular haftada 4 gün (120 dk/ gün) yaptıkları teknik ve kuvvet antrenmanlarına ek olarak, altı hafta (2 gün/ hafta;20-35 dk/ gün;toplam 35-50 dk/ gün) süresince farklı yüzeylerde aynı denge antrenmanına katılmışlardır. İstatistiksel değerlendirmelerde; Mann Whitney U testi, Wilcoxon Signed Ranks testi, Spearman korelasyon ve etki büyüklüğü (EB) analizleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir.Bulgular: Gruplar arası yapılan karşılaştırmalarda; SOY grubundaki pas isabet oranı (%13,80;EB=0,86), alt ekstremite denge (%9,9;EB=0,88), üst ekstremite denge (%10,1; EB=1,01), üst ekstremite stabilite gücü (%14,83;EB=0,89) ve pas hızı (%2,90;EB=0,75) performanslarındaki gelişim oranlarının SY grubuna (sırasıyla: %6,40; %3,64; %3,96; %3,69; %0,60) göre daha yüksek olduğu (p<0,05) saptanmıştır. SY grubu pas hızı artışının ise anlamlı olmadığı (p>0,05) görülmüştür.Sonuçlar: 15-16 yaş erkek basketbolculara SOY’da uygulanan denge antrenmanlarının, SY’dekine göre denge ve pas performansının gelişimine katkısının daha fazla olduğu ortaya konmuştur. SOY’da uygulanan denge antrenmanlarının, genç basketbolcularda tamamlayıcı nitelikte sportif performansı arttırmaya yönelik farklı bir antrenman modeli olarak kullanılması önerilebilir.

Purpose: The aim of this study was to determine the effects of six-week balance training on stable and unstable surfaces for 15-16-year-old male basketball players regarding balance, speed and accuracy of passing test.Material and Method: 25 male basketball players (15.57±0.52 age/ year) playing basketball at least for 3 years participated. Pretest-posttest design was used for this research. Before and after the six-week-training program, anthropometric (height, weight, arm and leg length), speed and accuracy of passing, lower and upper extremity balance (Y-Balance Test) and upper extremity stability measurements were conducted. Athletes were separated as unstable surfaces (US;n=13) and stable surfaces (SS;n=12) groups. In addition to technical and strength trainings,4 days a week (120min/ day), all athletes participated in the same balance training on different surfaces for six weeks (2 days/ week; 35-50 min/ day). Mann Whitney U test, Wilcoxon Signed Ranks test, Spearman correlation and effect size (EB) analysis were used in statistical evaluations. Significance level is p<0.05.Result: In intergroup comparisons, pass hit rate, (13.8%;ES=0.86), lower extremity balance (9.9%;ES=0.88), upper extremity balance (10.1%;ES=1.01), upper extremity stability power (14.8%;ES=0.89) and pass speed (2.90%;ES=0.75) of US are found to be improving at a higher rate than SS group (respectively 6.4%; 3.7%; 3.3%; 3.69%; 0.60%). Pass speed increase in SS group is found to be insignificant (p>.05).Conclusion: Balance training on unstable surfaces is making a greater contribution to balance and pass performance of 15-16 year-old male basketball players. Therefore, balance training on unstable surfaces is suggested as a different training method for young basketball players.
Keywords: Balance; Basketball; Basketball players; Basketbol; Basketbolcular; Denge; Öğrenim ve öğretim; Pas; Pas Hızı Basketball; Pas Speed; Pass; Proprioception; Propriyosepsiyon; Spor; Sports; Study and teaching