Klasik ve entegre eğitim modeli ile öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinde problem çözme becerisi ve yaşam boyu öğrenme eğilimi - Ilıman, Alev Yıldız (My University, 2017)
ÖZETKlasik ve Entegre Eğitim Modeli İle Öğrenim Gören Hemşirelik Öğrencilerinde Problem Çözme Becerisi ve Yaşam Boyu Öğrenme EğilimiAmaç; Araştırma farklı eğitim modeli ile öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinin problem çözme becerisi ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerini etkileyen değişkenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem; Tanımlayıcı olan çalışma, dört entegre eğitim ve dört klasik eğitim modelinin uygulandığı sekiz devlet üniversitesinde, Şubat-Haziran 2016 tarihleri arasında toplandı. Çalışmaya 1.sınıf ve 4.sınıf 1032 gönüllü hemşirelik öğrencisi katıldı. Veri toplama aracı olarak, Tanıtıcı Bilgi Formu, Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimi Ölçeği (YBÖEÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student-t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis Testleri ve değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson ve Spearman Korelasyon Analizleri kullanılmıştır.Bulgular; Araştırmaya katılan öğrencilerin; %80,7’ si kadın, %19,3’ ü erkek öğrenci, %57’ si 1.sınıf, %43’ ü 4.sınıf öğrencisidir. Verilerin %55’ i entegre eğitimin uygulandığı, %45’ i klasik eğitimin uygulandığı okullardan toplanmıştır. Öğrencilerin PÇE toplam puanı 89,47±20,89 olarak orta düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin YBÖEÖ toplam puanı 119,69±23,06 olarak, iyi düzeyde bulunmuştur. Üniversitelere göre PÇE ve YABÖE puanları farklılık göstermiştir (p<0,05).Sonuç; Entegre eğitim modeli ile öğrenim gören öğrencilerin problem çözme algısının daha yüksek olduğu bulundu. Öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimi yükseldikçe problem çözme algısında da yükselme olduğu görüldü.Entegre eğitim, hemşirelik, klasik eğitim, problem çözme, yaşam boyu öğrenme. 2.SUMMARYProblem Solving Skills and Lifelong Learning Trends in Classic and Integrated Education Model with Nursing Students StudyingAim; This study is carried out to determine the variables that affect problem solving skills and lifelong learning tendency of nursing students with learning in different education models.Material and Method; Descriptive reseach, was applied in eight state universities that have applied four integrated and four classical education model between February and June 2016. 1 and 4 class of 1032 nursing students volunteered to participate in research. The data were collected by using Identifying Information Form, Problem Solving Inventory (PSI) and Lifelong Learning Tendency Scale (LLTS). Descriptive statistical analysis, Student-t Test, Mann-Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD and Kruskal Wallis, corelation, Pearson and Spearman Correlation analysis test were used to evaluate the data.Result; The students who participated in the study; %80,7 were females, %19,3 boys, %57 have 1st class, %43 of grade 4 students. %55 of the data’s integrated education implemented and %45 were collected from schools in which the classical education implemented. The total Problem Solving Inventory scores of nursing students were moderate as 89,47±20,89.The total Lifelong Learning Tendency scale of nursing students were at a good level as 119,69±23,06. PSI and LLTS scores have varied according to the University.Conclusion; Students studying in the integrated education model was found to be higher than problem solving skills of perception. Lifelong learning trend of students increases problem solving skills in perception were found to be elevated.ntegrated education, nursing, classical education, , problem solving, lifelong learning.
Keywords: Araştırma; classical education; Eğitim ve öğretim; Eğitim yöntemleri; Entegre eğitim; Hemşirelik; İntegrated education; klasik eğitim; lifelong learning; nursing; problem çözme; problem solving; Türkiye; yaşam boyu öğrenme