12-14 yaş grubu basketbol oyuncularının çabukluk ve sıçrama yetilerine farklı kuvvet antrenmanlarının etkisi - Atılan, Osman (My University, 2010)
Bu çalışma, 12-14 yaş grubunda basketbol oynayan çocukların çabukluk ve sıçrama yetilerine farklı kuvvet antrenmanlarının etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Çalışmaya özel bir okulda, okul takımında basketbol oynayan, yaş ortalamaları 13,00 ± 0,95 olan, antrenman yaşları 3 ± 1 olan 24 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcular, A grubu squat jump (n=12) ve B grubu countermovement jump (n=12) olarak ikiye ayrılmış ve sporculara sezon içi antrenman programının içerisine yerleştirilmiş 8 haftalık pliometrik egzersiz haftada 2 gün uygulanmıştır. Test kapsamında squat jump, countermovement jump, durarak uzun atlama, T’ test, toplu ve topsuz olarak illionis test protokolü yer almıştır. Ön ve son testte elde edilen veriler, SPSS 14.0 istatistik analiz paket erlendirilmiştir. Araştırmada parametrik ve parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, katılımcılara uygulanan pliometrik egzersizlerin A ve B grubundaki sporcuların patlayıcı güçlerine, sıçrama kuvvetlerine ve çabukluk-çeviklik yetilerine aynı biçimde etki ettiği saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda, 12-14 yaş grubunda basketbol oynayan sporcularda sıçrama, çabukluk ve çeviklik performanslarını geliştirmek için pliometrik egzersizlerin, squat jump ve countermovement jump tekniğinin olumlu etkisi olabileceği söylenebilir. Basketbol, Countermovement Jump, Çeviklik, Pliometrik Çalışma, Squat Jump

The Effect Of The Different Strength Training On Quickness And Jumping Abilities Of Basketball Players Between 12 And 14 Age Group This study was planned to determine the effects of different strength trainings on agility and jumping abilities of children who play basketball in team of the school at the age of 12-14. 24 male students of a private primary school, within the age group of 13,00 ± 0,95 and with 3± 1 training experience have participated voluntarily in this study. The players participating in the study were divided into two groups( A and B groups) and eight-week plyometric exercise program placed within the season training program was carried out by these basketball players twice a week. During this plyometric exercise program, the squat jump, countermovement jump, standing long jump, and T’test and Illinois Test Protocol with/ without dribbling run have been carried out. Tha data obtained in the pre and post test were evaluated with SPSS 14.0 statistical analysis package program. Non-parametric and parametric tests in the study have been used. As a result, it was established that the plyometric exercise program carried out by the participants had the same effects on the subjects’ explosive strength, jumping strength and quickness-agility of A and B groups. As a result of this study, it can be said that the plyometric exercise program, squat jump and countermovement jump techniques in the 12-14 age group of basketball players have significant positive effect on the development of jumping, quickness and agility performances. Basketball, Countermovement Jump, Plyometric Training, Squat Jump.
Keywords: Basketbol; Beden Eğitimi ve Spor