El yazması eserlerde tezhipli fihrist sayfaları (TSMK, TİEM, İÜK) - Bağcı, Fatıma Betül (My University, 2019)
ÖZETEL YAZMASI ESERLERDE TEZHİPLİ FİHRİST SAYFALARI“El Yazması Eserlerde Tezhipli Fihrist Sayfaları” başlıklı tez çalışması Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde kayıtlı; R.922, R.923, R.862, EH.596, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde kayıtlı; T.8872, Türk ve İslȃm Eserleri Müzesi Kütüphanesi’nde kayıtlı; 1667, 1668, 1674, 1949, 1963, 1966, 2052, 2062 numaralı eserleri kapsamaktadır. Sekiz bölümden meydana gelen çalışmanın “Giriş” başlıklı birinci bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir, “Tezhip Sanatının Devir ve Üslûplara Göre Gelişimi” başlıklı ikinci bölümde tezhip sanatının tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiştir, “El Yazması Eserlerde Tezhip Sanatının Kullanım Alanları” başlıklı üçüncü bölümünde, el yazması eserlerdeki tezhipli bölümler ve sayfalar tanıtılmıştır, “Fihrist ve Fihrist Tezhibi” başlıklı dördüncü bölümünde konuya ilişkin bilgiler verilerek açıklaması yapılmıştır, “Konularına Göre Fihrist Tezhibi Bulunan El Yazması Kitaplar” başlıklı beşinci bölümünde, tezde ele alınan eserlerin yazar ve konusu, bölümleri, alt ve üst başlıkları gibi genel yapısı üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümünde, “Katalog” başlığı altında, seçilen 13 adet yazma eserin fihrist sayfalarının tezhip özelliklerinin ayrıntılı biçimde analizi konuya ilişkin fotoğraf ve çizimlerle desteklenerek incelenmiştir. “Değerlendirme ve sonuç” başlıklı yedinci bölümünde ise fihrist sayfalarının bezeme özelliklerinin desen, motif, renk, sayfa düzeni, kompozisyon ve üslȗp bakımından değerlendirmesi yapılmıştır. “Uygulama çalışmaları” adlı sekizinci bölümde zahriye ve serlevha çalışmaları incelenmiştir. Çalışma kaynakça ve kısaltmalar, resim listesi, çizim listesi ve şema listesi ile tamamlanmıştır.

ABSTRACTILLUMINATED INDEX PAGES IN MANUSCRIPTSOur Illuminated Index Pages in Manuscripts themed thesis study includes the R.922, R.923, R.862, E.H.596 numbered works which are registered in the Library of Topkapı Palace Museum, T.8872 which is registered in İstanbul University Library and 1667, 1668, 1674, 1949, 1963, 1966, 2052, 2062 numbered works which are registered in the Library of Turkish and Islamıc Arts Museum. In the first chapter titled Introduction of the eighth-part study, information is given about the purpose, scope and method of the thesis, and in the second chapter titled The Development of The Art of Illumination according to Cycles and Styles, about the historical development of the art of illumination information is given, in the third chapter titled Uses of The Art of Illumination in Manuscript Works, the illuminated sections and pages in the manuscripts are introduced, in the fourth chapter titled Index and Illuminated Index , information on the subject in the fifth chapter titled Manuscript Books with Illuminated Index according to Its Subjects, the general structure of the works discussed in the thesis, such as author and subject, chapters, sub-and upper titles, are emphasized. In the sixth chapter, under the heading Catalogue, a detailed analysis of the manifestation properties of the index pages of the selected 13 manuscripts is examined with support with photographs and drawings on the subject. In the seventh chapter titled Evaluation and conclusion, the decoration properties of the index pages were evaluated in terms of pattern, motif, color, page layout, composition and stylistic. In the eighth chapter titled Application studies, introduction and heading ornaments studies are examined. The work was completed with references and abbreviations, picture list, drawing list and diagram list.
Keywords: Art, Turkish; fihrist; fihrist sayfa düzeni İllumination; fihrist tezhibi; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; index; index illumination; page layoutin index; Sanat, Türk; Tezhip