Kazakistan bankacılık sektöründe etkinlik analizi - Kaliyeva, Marzhan (My University, 2018)
Kazakistan bağımsızlığını kazandıktan sonra ülke planlı ekonomi sisteminden serbest piyasa ekonomisine geçerek çok sayıda reforma, düzeltmelere uğramıştır. Bu aşamalar esnasında bankacılık sistemi önemli yapısal değişiklikler yaşamıştır. Bu bakış açısından hareketle araştırmanın amacı, Kazakistan’daki bankacılık sektörünün etkinliği ve verimliliğini değerlendirmektir. Çalışmada yer alan örneklem, otuz bir Kazakistan ticari bankasının 2008-2016 yılları arasını kapsayan bir analiz içermektedir. Veri Zarflama Analizi ile etkinlik hesaplanmıştır. Sonuçların bir kısmına bakıldığında, CCRI modeliyle hesaplanan toplam teknik etkinlik seviyeleri ani artış ve düşüşler göstermiştir. Buna sebep, 2008 küresel ekonomik krizi ve petrol krizi, devalüasyon ve ani faiz artırımlarının yarattığı şoklardır. Bu şekilde hızlı değişen bankacılık sektörünün performansında bankalar kendi imkânlarına göre ayak uydurmaya çalışmışlardır. Son dönemlerde yaşanan büyük ticari bankaların konsolidasyonu neticesinde ülke ekonomisiyle beraber bankacılık sektörünün de daha istikrarlı büyüme yönü beklenmektedir.

After the independence of Kazakhstan, the country has gone through many different reforms, switching from the planned economy to the free market economy. During the intensive regulations, the banking system has undergone significant structural changes. From this point of view, the purpose of the research is to evaluate the efficiency and productivity of the banking sector in Kazakhstan. The sample includes annual details covering thirty-one Kazakhstan commercial banks between 2008 and 2016 years. Data Envelopment Analysis is employed to calculate technical efficiency. When looking at some of the results, the total technical efficiency results calculated with the CCR-I model show sudden increases and decreases. The reason for this is the shocks of the 2008 global economic and oil crises, the devaluation and the sharp increase in interest rates. Thus, in the performance of the rapidly changing banking sector, the banks are trying to keep up with their own possibilities. As a result of the recent consolidation of large commercial banks, the banking sector is expected to grow more steadily along with the country's economy.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Data Envelopment Analysis; Efficiency; Etkinlik; Kazakhstan; Kazakhstan Banking System; Kazakistan; Kazakistan Bankacılık Sistemi; Veri Zarflama Analizi