Isısal spreyleme yöntemi ile NiCrBSi kaplamaların incelenmesi - Soylu, İrfan (My University, 2002)
Bu çalışmada ısıl püskürtme teknikleri ve uygulama alanlarının daha iyi anlaşılması için örnek bir çalışma amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarımızda aşınma ve korozyon direnci amaçlandığından, nikel esaslı toz altlık olarak küresel grafitli dökme demir malzeme kullanılmıştır. Araştırma konusu deneylerde nikel esaslı kaplamalar küresel grafitli dökme demir üzerine alev püskürtme yöntemiyle NiCrBSiFeCCO toz malzemeler püskürtülerek kaplanmıştır. Alev püskürtmeli kaplamaların doğasından kaynaklanan gözeneklerin varlığı, sert partiküllerin ıslanmaması ve zaman yetersizliğinden çökelmenin oluşamaması aşınma ve korozyon direncini zayıflatmaktadır. Sayılan olumsuzlukları giderebilmek için kaplanmış numunelere vakum ortamında 10-2 Torr'da çift kademeli ısıl işlem uygulanmıştır. Isıl işlemden sonra kaplama ile altlık malzeme difüzyonunun çok iyi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca vakumda iki kademeli ısıl işlemle yapı içerisinde hapsolan gazların kaçması kolaylaşmış ve kaplama yoğunluğunun artması yapının kohesif mukavemetini artırmıştır. Yoğunluğu artan kaplamaların sertlik değerinde dikkate değer artışlar gözlenmiştir. Kaplama pürüzlülük değeri (Ra) oldukça azalmıştır. Kaplama ısıl işlem öncesi ve sonrasında yüzeyden ve enine kesitinden incelenmiştir. Isıl işlem öncesi kaplama yapısından elde edilen %13'lük gözenekli yapı, ısıl işlem sonrasında %0.4 hacimsel orana indirilmesi sağlanmıştır. Isıl işlem sonrası numunelerin yüzey ve enine kesitinden yapılan incelemelerde gözeneklerin çapsal boyutları istenilen tolerans değerlerinin altına indirildiği gözlemlenmiştir. İyileştirilen bu faktörler aşınma direncinin de iyileşmesinde önemli rol oynamaktadır. Isıl püskürtmeli toz kaplamalar, Aşınma, Vakumda Isıl işlem Ağustos, 2002 İrfan SOYLU
Keywords: Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Metal Kaplamalar; Metalürji