An axiomatic design approach to extended surface optimization in heat transfer - Sarıoğlu, Melih (My University, 2009)
ISI TRANSFERİNDE UZATILMIŞ YÜZEYLERİN OPTİMİZASYONUNA BİR AKSİYOMATİK TASARIM YAKLAŞIMI Uçak, gaz türbinleri, iklimlendirme sistemleri, kroyojenik donanımlar ve havacılık talepleri ısı transferi yüzeylerinin kompasitesi üzerinde büyük önem edindi ve özellikle bunların yüzeylerinde, akışkanlarda küçük basınç eğilimlerine neden olan elementler onların etrafında yayıldı. Bu yüzden birçok araştırma çabası, yayılmış yüzeylerin optimizasyonu, analizi ve dizaynını araştırmaya doğru yöneldi. Yayılmış yüzeylerin çeşitli şekillerinin optimizasyonunda aksiyomatik dizayn araştırması kullanıldı. Yayılmış yüzeylerin toplam kütlesi ve verimi olarak akla yatkın ve makul belirli mühendislik gereksinimleri alındı. Çeşitli şekillerdeki yayılmış yüzeyler aksiyomatik dizaynın bağımsız aksiyom görüşü açısından araştırıldı ve bu aksiyoma uyanlar, yayınların mevcut sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Bu tezde farklı şekillerdeki yayılmış yüzeyler daha az kütle kullanılarak yüksek verime ulaşmak amacıyla en iyi dizaynı bulmak için aksiyomatik dizayna göre araştırıldı ve mevcut literatür sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Verim ve kütle ilişkisini analiz etmek için dizayn denklemleri ve matrisleri kurmak amacıyla en uygun noktaları bulmada Matlab kullanıldı. Bulunan bu dizayn denklemleri ve matrisleri üzerinde verim ve kütle kullanımı ile ilgili yorumlar yapılabilir. Amaç, verimi artırırken kütle kullanımını azaltarak finansal ve mekanik avantajlar sağlamaktır.

AN AXIOMATIC DESIGN APPROACH TO EXTENDED SURFACE OPTIMIZATION IN HEAT TRANSFER Demands for aircraft, aerospace, gas-turbine, air- conditioning and cryogenic equipment placed great emphasis on the compactness of heat transfer surfaces and particularly on those surface elements which induce small pressure gradients in the fluids circulated through them. Therefore, many research efforts are directed toward investigating design, analysis and optimization of extended surfaces. An axiomatic design investigation was undertaken on the optimization of various shapes of extended surfaces. A plausible set of engineering requirements were taken as fin efficiency and total mass of the fin. Various-shape fins were investigated from the point of view of Independence Axiom of axiomatic design, and the ones which satisfy this axiom were compared to the existing results of the literature. The fins which have different shapes were investigated according axiomatic design approach in this thesis and compared to existing literature to find best design for high efficiency using low mass. Matlab was used for analyze the efficiency and mass relationship finding the most proper points to setup design equations and matrices. Some comments can be made on these design matrices about the efficiency and mass usage. The aim becomes to try increasing the efficiency and decreasing the mass usage that will cause the financial and mechanical advantages.
Keywords: Isı Transferi; İklimlendirme; Makina