Örme kumaşların terbiyesi işletme ve laboratuar ortamında gerçekleştirilen terbiye işlemlerinin kumaş yapısına etkileri - Pınarlı, Ayhan (My University, 2001)
Örme kumaşların terbiye işlemlerinin ve bu işlemlerin kumaşın kalitesi ile kullanım özelliklerine ve özellikle boyutsal sabitlemeye etkilerinin incelendiği bu tezin birinci bölümünde çalışma konusu olan örme kumaşlar, ikinci bölümde örme kumaşların genel terbiye işlemleri, üçüncü bölümde yapılan deneysel çalışmalar ile bu çalışmalarda elde edilen numunelere yapılan ölçümler ve ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi, dördüncü bölümde ise yapılan çalışmalarda varılan sonuçlara yer verilmiştir. Birinci bölümde örme kumaşların tekstil sanayindeki önemine kısaca değinilip örme kumaşlar tanıtılarak yapısı, kumaş ile giysi üretimine ve kullanıma yönelik genel özellikleri konularında açıklamalarda bulunulmuştur. Daha sonra genel olarak sınıflandırılması ve isimlendirilmesi yapılmış ve üretim yöntemi (örme tekniği) dikkate alınarak sınıflandırmaya göre her sınıf kumaşın genel özellikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde örme kumaşlara uygulanabilecek bütün terbiye işlemlerini amaçları ile kumaşın kalite ve kullanım özelliklerine etkileri dikkate alınarak ön terbiye, renklendirme ve bitim işlemleri başlıkları altında irdelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca örme kumaşların terbiye işlemlerinde, genel olarak, dikkat edilecek hususlara değinilip pamuklu ve pamuklu karışımı örme kumaşlarda meydana gelebilecek hatalar ile bu hataların önlenmesine yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. Üçüncü bölümde ise farklı özelliklere sahip olan ve X sembolüyle ifade edilen pamuk/ akrilik karışımı ile Y sembolüyle ifade edilen pamuklu kumaşlar üzerinde işletme çalışması, laboratuar çalışması ve işletme-laboratuar çalışması olarak ifade edilen üç ayrı çalışma yapılmıştır. İşletmede uygulanan üretim ve çalışma şartlarına hiç müdahale edilmeksizin her terbiye işleminden sonra alınan işletme numunesi, kumaşın ham halinden itibaren laboratuar ortamında bu numunelerle aynı çalışma şartlarında ve aynı işlemlerin yapıldığı laboratuar numunesi ve işletmede çalışılan kumaşa her terbiye işleminden bir sonraki terbiye işleminin laboratuar ortamında yapıldığı işletme-laboratuar numunesi üzerinde ölçümler yapılmıştır. Bu ölçümlerde her terbiye işleminin kumaşta meydana getirdiği patlatma mukavemeti, çekme, örgü sıklığı ve gramaj değerlerindeki değişimler tespit edilmiş ve elde edilen veriler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise patlatma mukavemeti, çekme değerleri, örgü sıklığı ve gramajı açısından işletme, laboratuar ve işletme-laboratuar çalışmalarında elde edilen veriler değerlendirilerek genel sonuçlara varılmıştır.

Knitted garments are very important for Turkish textile exports. % 70 of Turkish textile exports are knitted goods. However wet processing of knitted goods are not very well researched and understood as the woven goods. In this study % 100 cotton and % 50 cotton - % 50 acrylic samples were treated in order of pre-dyeing and dyeing processes under the same conditions and differences, changes were observed in terms of tenacity, shrinkage and weight of the fabrics.
Keywords: TEKSTİL KUMAŞLARI