2009/101/ at direktifi ve Türk ticaret kanunu hükümlerine göre anonim şirketin butlanı - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Kuruluş aşamalarındaki işlemlerin tamamlanmasından sonra anonim ortaklığın ("AO"), merkezin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilanı gereklidir. Ancak şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır. AO'nun ticaret siciline tescilinin etkilerinden biri de, tescil edilen şirketin butlanının ileri sürülememesidir. Bu ilke doktrinde, "sicilin onarıcı etkisi" olarak anılmaktadır. AO'nun butlanı konusunda 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ("TK") herhangi bir hüküm içermemektedir. Ancak, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ("YTK") m. 353 hükmü ile söz konusu ilke pozitif hukukumuzda yeniden düzenlenmiştir. YTK ile mevzuatımıza yeniden giren bu hüküm, Avrupa Birliği ("AB") şirketler hukuku müktesebatı ile de uyumludur. Zira şirketler hukukuna ilişkin 2009/101/AT Sayılı AB Parlamentosu ve Konsey Direktifi (21.10.2009'dan önce 68/151/AET Sayılı Birinci Konsey Direktifi), inter alia, şirketin butlanı konusunu da düzenlemiş bulunmaktadır. Yüksek Yargıtay da bir kararında, ana sözleşmesinin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a ("RK") aykırı olduğundan bahisle bir AO'nun butlanının tespitine dair Ticaret Mahkemesi hükmünü onamıştır. Bu itibarla, Yüksek Yargıtay ve Avrupa Birliği Adalet Divanı ("ABAD") kararlarına yansıyan uygulama da dikkate alınarak, konunun AB ve Türk hukuku çerçevesinde tartışılması amaçlanmıştır.

A corporation shall be registered in commercial registry located at the registered office and disclosure after fulfillment of transactions at the establishment stages. The company becomes a legal entity upon registration in the commercial registry. One of the impacts of the registration of corporation is that the company shall not be subject to declaration of nullity. This principle called as “restorative impact of the registration” in the literature. The Commercial Code does not regulate grounds for nullity of companies. But the above-mentioned principle regulated again in Turkish positive law, by the Article 353 of the New Commercial Code. There is coherence between this article of New Commercial Code and European Union (the “EU”) company law acquis. Directive 2009/101/EC of the European Parliament and of the Council regarding company law (before 21.10.2009, First Council Directive 68/151/EEC) regulates, inter alia, the nullity of companies. By the decision of Turkish Court of Cassation, the Court approved a Local Commercial Court’s decision declares that the nullity of a corporation by the reason of articles of association is contrary to the Act on the Protection of Competition. The subject shall be discussed, in accordance with EU Law and Turkish Law taking into consideration applications of Turkish Court of Cassation and Court of Justice of the European Union (the “CJEU”).
Nullity of corporations pursuant to the directive 2009/101/EC and Turkish commercial code
Keywords: Hukuk