İstanbul Boğazı, anadolu yakası kıyı şeridindeki çınarların (platanus sp.) mantar hastalıkları üzerindeki araştırmalar - Kılıç, Kader (My University, 2010)
İSTANBUL BOĞAZI, ANADOLU YAKASI KIYI ŞERİDİNDEKİ ÇINARLARIN (Platanus sp.) MANTAR HASTALIKLARI ÜZERİNDEKİ ARAŞTIRMALAR Büyük kentlerin çoğunda park ve bahçeleri, meydanları, cadde ve yol kenarlarını süsleyen ulu çınarlar bilindiği gibi hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Çınarlar memleketimizin her bölgesinde kolaylıkla yetişebilen ve büyümesi yavaş gerçekleşen bir ağaç türüdür. Çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır.. Bunlar arasında mantar hastalıkları da mevcuttur. Mantar hastalıkları bu ağacın ekonomik değerinin ve odun kalitesinin düşmesine sebep olur. Çınar ağacının kerestesi içeriği ilaç ham maddesi olarak hayatımızda önemli bir yere sahip olmasından ve süsleme değerinden dolayı hastlalıklarla mücadele önem kazanmaktadır. 2008-2009-2010 yılları içinde İstanbul Boğazı Anadolu Yakası’nda mantarlarda hastalıklara sebep olan mantarlar üzerine araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada, çınarlar üzerinde gerçekleşen tahribat ile patojenin özellikleri konusunda laborutuvarda ve doğal şartlarda çeşitli incelemeler yapılmıştır. Bu çalışma ile İstanbul Boğazı, Anadolu Yakası Kıyı Şeridinde yetişen çınar ağaçlarında görülen mantarlar ve hastalıkların yayılışı araştıraştırılmıştır.

RESEARCHES on FUNGAL DISEASES of PLANES (Platanus sp.) at ANATOLIAN SEASHORE of BOSPHORUS of İSTANBUL, TURKEY. In most of big cities, as well known, grand plane trees which are beautifying gardens, parks, public squares and roadsides have a significant part in our lives. Plane is such a kind of tree that it grows up slowly and can easily be grown in any region of our country. It has great risk under some disease. Fungal infections are among these diseases. Fungal infections cause damage on the tree and also decrease the economic value and wood quality. On account of its raw material used in medicine and its ornamental value, fighting with the fungal diseases get importance. Among these three years; 2008-2009-2010, fungi, causing damages on plane trees are investigated at Bosphorus of Anatolian Seashore. In this research, various investigations are made not only in nature but also in laboratory about the characteristics of the pathogen and the damage on the planes. In this study, fungi on the plane trees grown at Anatolian Seashore of Bosphorus, İstanbul, Turkey and the spread of the diseases have been investigated.
Keywords: Biyoloji; Mantar Hastalıkları