Türk bankacılık sisteminde çevreye duyarlı yapılanma ve karşılaştırmalı sürdürülebilirlik uygulamaları - Seyidova, Nadira (My University, 2021)
Çevreye duyarlı yapılanma ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemi hem bireyler hem de devletler için her geçen gün daha fazla artmaktadır. Çevrenin korunması ve kaynakların etkin biçimde kullanılması için yapılan ulusal ve uluslararası düzenlemeler çevresel tahribatların azaltılması ve negatif etkilerin giderilmesi için uygulamada yetersiz kalmaktadır. Bireylerin ve ticari işletmelerin çevre bilinci ile birlikte çevreye duyarlı yapılanmanın finansmanı da bu alandaki önemli konulardandır. Sürdürülebilirliği ticari işletme olarak benimseyen bankalar hem fon bulma hem de fon sağlama açısından avantaj elde edebilmektedirler. Yatıtımcıların ve müşterilerin yeşil bankacılık ürünlerini tercih etmeleri bankalar için olumlu bir gelişmeyken, bankaların da yeşil projelere destek sağlaması çevreyi koruma adına atılan adımlardandır.Türkiye bankacılık sektöründeki sürdürülebilir yapılanmanın incelendiği bu çalışmada Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi’nin 1968-2017 yıllarında Türkiye için geçerliliği zaman serileri yöntemi ile analiz edilmiştir. Mevcut çalışmanın literatürdeki diğer çalışmalardan farkı bankacılık sektörü toplam kredilerinin gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının çalışmaya bağımsız değişken olarak dahil edilmesidir. Diğer bağımsız değişkenler ise enerji tüketimi, GSYH, GSYH karesi olarak sıralanabilir. Karbondioksit salınımı bağımlı değişken olarak incelenen modelde, değişkenler arasında uzun vadede ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nedensellik sınamaları ise GSYH ve GSYH karesi değişkenlerinin karbondioksit salınımını etkilediği, aynı zamanda bu değişkenlerle birlikte bankacılık sektörü toplam aktiflerinin GSYH’ya oranı değişkeninin de enerji tüketimini etkilediği ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar incelemenin yapıldığı dönem için Türkiye’de Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi’nin geçerli olduğunu doğrulamıştır.

The importance of environmentally conscious structuring and sustainability concepts is increasing day by day for both individuals and states. National and international regulations for the protection of the environment and the effective use of resources are insufficient in practice to reduce environmental damage and eliminate negative effects. Along with the environmental awareness of individuals and commercial enterprises, the financing of environmentally sensitive structuring is also an important issue in this field. Banks that adopt sustainability as a commercial enterprise can gain advantages in terms of both finding and providing funds. While it is a positive development for the banks that investors and customers prefer green banking products, the banks' support for green projects is one of the steps taken to protect the environment.Environmental Kuznets Curve hypothesis examined the validity of a sustainable restructuring of the banking sector in Turkey by the method of time series for the years 1968-2017. The difference of the current study from other studies in the literature is that the ratio of banking sector total loans to GDP is included in the study as an independent variable. Other independent variables can be listed as energy consumption, GDP, GDP squared. The causality tests revealed that the variables of GDP and GDP squared affect the carbon dioxide emission, the variable of the ratio of banking sector total assets to GDP affects the energy consumption variable. These results confirmed that Environmental Kuznets Curve hypothesis is valid in Turkey for the period of investigation.
Keywords: ampirik analiz sustainability; bankacılık sektörü; Bankalar ve bankacılık; banking sector; Banks and banking; CSR; çevre; empirical analysis; environment; KSS; sürdürülebilirlik; Turkey; Türkiye