Uluslararası Hukukta Antlaşmaların Geçici Uygulanması - SARIBEYOĞLU SKALAR, MELTEM (On İki Levha, 2021)
Bir antlaşmanın geçici uygulanmasına ilişkin en önemli soru, o antlaşmanın henüz yürürlüğe girmeden önce, antlaşmaya henüz taraf olmamış bir devlet üzerinde nasıl bağlayıcı hale gelebileceği sorusudur. Geçici uygulama, 1969 Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi`nin 25`inci maddesinde yer almanın yanı sıra örf ve adet hukukunun da bir parçası olarak kabul edilmektedir. Kitap, henüz yürürlüğe girmemiş ve ilgili devlet açısından iç hukukunun antlaşmayla bağlanma usulüne göre gerekli işlemleri tamamlanmamış bir antlaşmanın, o devlet açısından bağlayıcılığının temelinin nasıl açıklanacağı; geçici uygulamanın ahde vefa kuralının yanı sıra çekinceler ile ilişkisi ve bir antlaşmanın yürürlüğe girmeden konu ve amacını ortadan kaldırmama yükümlülüğü ile ilişkisi gibi birçok soru karşısında 25`inci maddenin öngördüğü geçici uygulama imkanını ele almaktadır.