Bir sivil toplum kuruluşu olarak derneklerde toplam kalite yönetimi anlayışı ve bir uygulama - Üstün, Mustafa (My University, 2002)
Sivil toplum kuruluşları arasında yer alan derneklerin toplam kalite yönetimi anlayışıyla yönetilmesi gerektiğini savunmak ve bunun olabilirliğini bir uygulama ile ortaya koymak tezimizin amacını oluşturmaktadır. Toplumsal hayatta insanların bir arada bulunmaları nasıl bir gerçekse, birlikte hareket ederek bir takım amaçları gerçekleştirmeyi istemeleri de o kadar doğaldır. Bu amaçların başkalarına zarar vermesinin engellenmesi öncelikli olarak en büyük yönetim örgütlenmesi olan devletin görevidir. Devlet bu görevini anayasa ve yasalarla çizilen sınırlar içerisinde hem kendi uygulayıcılarının hem de toplumun kalmasını sağlayarak gerçekleştirmektedir. Günümüzde bir ülke içerisinde devlet sektörü, özel sektör ve üçüncü sektör olmak üzere üçlü bir ayrım kabul görmektedir. Düzenleyici ve denetleyici olan devlet ile üretim sektörünün dışında toplumun yaşantısının devam ettiği sivil toplum alanı üçüncü sektörü oluşturmaktadır. Sivil toplum alanı, renkliliğin ve çeşitliliğin hakim olduğu bir çerçeveye sahiptir. Tek düze bir sistemin bu alandaki ahengi sağlamakta zorlanacağı açıktır. Bu sebeple, denetleyici ve düzenleyici devletin çağa uygun nasıl bir yaklaşım sunması gerektiğiyle beraber, bu alanda önemli bir yere sahip derneklerin ne tür bir anlayış taşıması gerektiği tezimizde ortaya koymaya çalıştığımız hususlardır. Girişten sonra tezin ikinci bölümünde derneklerin içinde yer aldığı üçüncü sektör ya da diğer bir deyişle sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramsal olarak, tarihsel geçmişi ve bu günüyle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, bir sivil toplum kuruluşu olarak derneklerde toplam kalite anlayışının hakim olmasının önemi ve nasıl olabileceği konusunda bilgilere ve önerilere yer verilmiştir. Açık ve anlaşılır vizyon, uygulanabilir bir misyon, akılcı stratejiler ve evrensel değerler etrafında toplanan dernek üyelerinin iletişime, ekip çalışmasına, çalışanların katılımına önem veren toplam kalite yönetimi prensipleriyle yönetildiğinde daha başarılı ve memnun olacakları savunulmuştur. Dördüncü bölümde de, derneklerde toplam kalite yönetimi anlayışını ifade etmesi açısından yardımlaşma ve dayanışma alanında faaliyet gösteren bir dernekte anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Burada görüldüğü gibi tam anlamıyla olmasa da, kısa sürede yapılan çalışmalarla toplam kalite anlayışının bir dernekte yerleşebileceği ve bunun da başarıyı artıracağı görülmüştür. Associations which take part in nongovernmental organizations must be managed by total quality management mind is necessitated to defend and to put forward possibility of this with a practise has formed at aim of my thesis. In society life, how the people being participated in all together, is a reality, like that asking for as act together to realize some aims is nature. To prevent these aims to damage the others is the first duty of state that is the great organization. State realizes this mission by keeping to the right either its practisers or society to be in constitutional and legimated limits. Recenty, it is agreed that there is a differentiation as state sector, private sector and third sector in a country. Outside of state which is regulator and control mechanism and private sector, production sector social life continues civil society area forms third sector. Civil society field has a frame in which lively and various life dominates. It is obvious that monotonous system is forced to get harmony in this field. In this respect, how an appropriate approach, the state which is regulator and control mechanism must present and associations which have an important place in this field, must have a mind, are the points which we defend in our thesis. After introduction, at second part of the thesis, we toot up the consept and historical past and today of third sector or in other saying civil society and nongovernmental organizations in which associations take part. In the third part of the thesis, we dwell upon the importance of dominating total quality management in the associations as being a nongovernmental organizations and the proposals and information were given place to how it can be. It is defended that association members who gather around clear and understandable vision, a practicable mision, rationalist strategies and universal values will be successful and pleased when they are managed by the total quality management principles that attach importance communication, team work and participation of workers. In the fourth part of the thesis, we have been taken a poll in an association which works in the field of aid and solidarity in order to convey the total quality management mind in the associations.
Keywords: Dernekler; Toplam Kalite Yönetimi