Atorvastatin kalsiyumun valide edilmiş HPLC metodu ile tablet formundan analizi - Temir, Şerife Hande; Koçyiğit Kaymakçıoğlu, Bedia (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Amaç: Atorvastatin kandaki kolesterolü düşürmek için kullanılan statin olarak bilinen ilaç sınıfının bir üyesidir. Atorvastatinin miktar tayini ve safsızlık analizleri için literatürlerde genellikle HPLC ile kombine edilmiş UV veya kütle dedektör sisteminin kullanıldığı yöntemler yer almaktadır. Bu yöntemlerde genellikle kromatografik ayırımın gradient bir metot ve tampon sistemi içeren bir mobil faz kullanılarak sağlandığı göze çarpmaktadır. Bu çalışmada atorvastatinin miktar tayini için diklofenak sodyumun internal standard olarak kullanıldığı ters faz sıvı kromatografisinde isokrotik bir metot geliştirilmiştir. Yöntem: Ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılarak asetonitril ve % 0.01 ortofosforik asit (67:33 h/h) mobil fazı ile C18 kolonda isokrotik bir ayırım gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Atorvastatine ait alıkonma zamanı 3.770±0.200 dakika, internal standart olan diklofenaka ait alıkonma zamanı 5.266±0.200 dakikadır. Basit bir mobil faz kullanılarak metot optimize edilmiş; doğrusallık, kesinlik, doğruluk ve LOD-LOQ validasyon parametreleri açısından valide edilmiştir. Sonuç: Geliştirilen bu basit, hassas, duyarlı ve kesin yöntem atorvastatin kalsiyum için rutin analizlerde kullanılabilir.
Keywords: Atorvastatin kalsiyum, tablet, HPLC, validasyon