Grupla psikolojik danışma yoluyla benlik ve mesleki benlik saygısının geliştirilmesi - Arıcak, Osman Tolga (My University, 1999)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının benlik saygısını ve mesleki benlik saygısını geliştirmeye yönelik bir program hazırlamak ve bu programın etkililiğini bir grupla psikolojik danışma çalışması ile sınamaktır. Aynı zamanda bu araştırmada kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan benlik saygısı ve mesleki benlik saygısı ölçeklerinin geliştirilmesi de asıl amaca hizmet eden alt amaçlar olarak kabul edilmiştir. Bu amaçla benlik saygısını ve mesleki benlik saygısını geliştirmeye yönelik on oturumluk bir programın yanısıra; benlik saygısı ve mesleki benlik saygısı ölçekleri geliştirilmiştir. Bu araştırma, iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşama, pilot çalışmayı; ikinci aşama asıl uygulamayı içermektedir. Uygulamaların tamamı, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırma süreci, Kasım 1996 ile Haziran 1998 arasını kapsamaktadır. Bu araştırmanın tez çalışması olarak yazılması, Şubat 1999'da tamamlanmıştır. Programın asıl uygulaması için yansız olarak 26 birinci sınıf öğrencisi seçilmiştir. Bu öğrenciler yine yansız olarak deney ve kontrol grubuna atanmışlardır. Grupların denk olduğu istatistiksel olarak test edilmiştir. Grup çalışmalarından elde edilen bulgular ışığında yorumlar yapılmış ve programın, benlik saygısı ve mesleki benlik saygısı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, teori ve pratikte yararlı olabileceği düşünülen önerilerde bulunulmuştur. The aim of this research is to prepare a program which improves self-esteem and vocational self-esteem of teacher candidates and to examine the effectiveness of this program in group counseling. For the purpose of reaching the aim mentioned above developing of a self-esteem scale and a vocational self-esteem scale are considered to be subgoals of this research. This research was done in two main phases. The first phase covers the pilot study and the second covers the real application. The scales and group counseling were administered to the students of Faculty of Education in Trakya University. The duration of the research covers November 1996 and June 1998. This thesis was completed in February 1999. For the real application of group counseling, the scales were applied to first year students. Among them 26 students were selected for experimental and control group. Again these students were admitted and distributed to the groups randomly. The equality of the groups was tested statistically. When the findings of both of the studies were reviewed, it was concluded that the program was effective and functional for self-esteem and vocational self-esteem. Some proposals which can be useful in theory and practice were also made.
Keywords: Benlik; Birey psikolojisi; Gelişim psikolojisi; Psikoloji; PSİKOLOJİK DANIŞMA