Alcea dissecta ve Ruscus aculeatus L. bitkilerinin sıçanlarda sisplatin kaynaklı nefrotoksisite modelinde koruyucu etkileri - Dinç, Ahmet (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Alcea dissecta etanol/ su (1:1; v:v) ekstresi (ADEE), Ruscus aculeatus L. etanol/ su (1:1; v:v) ekstresi (RALEE) ve bu iki bitki ekstrelerinden elde edilmiş (1:1; w:w) karşımın (ADEE + RALEE); sıçanlarda sisplatin kaynaklı nefrotoksisite modelinde koruyucu potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Sisplatin kaynaklı nefrotoksisite modeli Sprague Dawley türü dişi sıçanlarla oluşturulmuştur. Sıçanlar rastgele 5 gruba [n=6; kontrol (sham) grubu, toksik (sisplatin) grup, ADEE tedavi grubu, RALEE tedavi grubu ve (ADEE+RALEE) tedavi grubu] ayrıldı. Nefrotoksisite oluşturmak için; 7 mg/ kg sisplatin intraperitoneal yolla. tek doz olarak, tedavi için ise; 400 mg/ kg bitki ekstreleri oral yolla 7 gün boyunca verildi. Serumda; kreatinin ve BUN düzeyleri, böbrek dokusunda; GSH, MDA, CAT, SOD, TNF-alfa, IL-Beta, IL-6, Blc-2 ve Kaspaz-9 düzeyleri ölçüldü. Ayrıca bitki ekstre ve karışımlarının antioksidan aktiviteleri DPPH, CUPRAC, FRAP yöntemleri ve fenolik madde miktarı FCR yöntemiyle belirlendi. Bitkilerin sitotoksik etkisi NIH-3T3 hücre hattında MTT yöntemiyle incelendi.Bulgular: Toksik grupta serum kreatinin ve BUN düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı yükselmiştir (p<0.001). Tedavi gruplarında MDA azalırken (p<0,001), GSH yükselmiştir (p<0,05). CAT ve SOD değerleri toksik gruba göre anlamlı düzeyde yükselmiştir (p<0.01). IL-6 haricindeki diğer sitokinler, tedavi grubunda toksik gruba göre anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0.01). Sisplatinle azalan Bcl-2 düzeyleri, ADEE hariç, tedavi gruplarında anlamlı artmıştır (p<0.01). Bitki ekstraktları ve karışımının NIH-3T3 üzerine sitotoksik etkinliğinin olmadığı belirlendi.Sonuçlar: RALEE ve karışımın nefrotoksisiteye karşı genel koruyucu etkinliğinin bulunduğu, ADEE için ise; bu etkinin anti-inflamatuar/ antioksidan yönde olduğu gözlenmiştir. Çalışılan bitki ekstrelerinin koruyucu etkisinin çeşitli çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

SUMMARYAim: Alcea dissecta ethanol/ water (1:1; v:v) extract (ADEE), Ruscus aculeatus L. ethanol/ water (1:1; v:v) extract (RALEE) and the mixture obtained from these two plant extracts (1:1; w:w) (ADEE+RALEE) was aimed to investigated the protective potential of against cisplatin-induced nephrotoxicity in rats.Materials and Methods: Cisplatin-induced nephrotoxicity model was created with Sprague Dawley female rats. Rats were randomly divided into 5 groups [n=6; control (sham) group, toxic (cisplatin) group, ADEE, RALEE and (ADEE+RALEE) treatment groups]. To create nephrotoxicity; 7 mg/ kg cisplatin as a single dose intraperitoneally were given. For treatment; 400 mg/ kg plant extracts at orally were given for 7 days. In serum; creatinine, BUN levels and in renal tissue; GSH, MDA, CAT, SOD, TNF-alfa, IL-Beta, IL-6, Blc-2 and Caspase-9 levels were measured. In addition, antioxidant activities of plant extracts and the mixture were determined by DPPH, CUPRAC, FRAP methods and phenolic content by FCR method. Cytotoxic effect of plants was investigated by MTT method in NIH-3T3 cell line.Results: Creatinine and BUN levels were significantly higher in the toxic group (p<0.001). In the treatment groups; MDA decreased (p <0.001), while GSH increased (p <0.05). CAT and SOD levels were higher than the toxic group (p<0.01). Cytokines other than IL-6 decreased in the treatment group (p<0.001). Cisplatin-reduced Bcl-2 levels were increased in the treatment groups except ADEE (p<0.01). It was determined that the plant extracts and mixture had no cytotoxic activity on NIH-3T3.Conclusion: It has been observed that RALEE and the mixture have general protective activity against nephrotoxicity. This effect was observed to be at side of anti-inflammatory/ antioxidant for ADEE. It was concluded that the protective effect of the plant extracts should be supported by various studies.
Keywords: Alcea dissecta; antioksidan; antioxidant; Biochemistry; bitki ekstreleri; Biyokimya; cytotoxicity; extracts; nefrotoksisite; nephrotoxicity; Ruscus aculeatus L; sitotoksisite Alcea dissecta